24.02.2018 11:00

Beloftenteams trekken meer fans dan niet-beloftenteams

Er zijn heel veel tegenstanders van de beloftenteams in de Jupiler League. De competitie zou er oneerlijk door worden, omdat de tweede elftallen steevast in fluctuerende opstellingen spelen. Bovendien wordt beweerd dat wedstrijden waarin beloftenteams spelen matig worden bezocht.

Als we kijken naar thuiswedstrijden van beloftenteams klopt deze stelling. Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong FC Utrecht staan namelijk onderaan qua bezoekersaantallen. Wanneer deze ploegen een uitwedstrijd spelen, is het een ander verhaal. Dat was het gevoel van Jong Ajax-trainer Michael Reiziger, die snapt dat er kritiek is op de aanwezigheid van de beloftenteams. "Maar veel clubs mogen blij zijn met onze aanwezigheid, denk ik. Als wij een uitwedstrijd spelen, komen daar meer mensen op af dan bij die clubs gebruikelijk is", liet hij weten in gesprek met het Algemeen Dagblad. 

Dat gevoel wilden wij achterhalen. Wat bleek? De oefenmeester van Jong Ajax heeft gelijk. De uitduels in de Jupiler League waarin beloftenteams spelen tegen niet-beloftenteams worden gemiddeld beter bezocht dan twee 'ouderwetse' Jupiler League-teams onderling. De verhoudingen liggen wel behoorlijk dicht bij elkaar. Als een beloftenteam een uitwedstrijd speelt, komen daar gemiddeld 4.050 bezoekers op af, tegenover 3.910 supporters als twee niet-beloftenteams een wedstrijd afwerken. 

De beloftenteams zorgen er dus voor dat er gemiddeld meer supporters komen kijken naar wedstrijden in de Jupiler League. Daar zouden de clubs blij mee moeten zijn, naast de vele negatieve geluiden die men uit. Regelmatig worden er 'stop de beloften' spandoeken opgehangen, ook door fans van clubs die vaker naar beloftenteams komen kijken dan naar de tradtionele Jupiler League-teams. Vooral bij Fortuna Sittard is er een groot verschil: gemiddeld 5.666 toeschouwers als het tegen een beloftenteam aantreedt, tegenover 3.471 toeschouwers tegen een niet-beloftenteam. Ook bij NEC Nijmegen, de ploeg die van alle Jupiler League-teams gemiddeld de meeste toeschouwers trekt, komen supporters in groteren getale op duels met een beloftenteam af. 


De zeven clubs met meer fans als het tegen een beloftenteam speelt:

  • NEC Nijmegen, RKC Waalwijk, FC Eindhoven, SC Telstar, FC Emmen, Fortuna Sittard, Helmond Sport

De negen clubs met meer fans als het tegen een niet-beloftenteam speelt:

  • De Graafschap, Go Ahead Eagles, SC Cambuur, MVV Maastricht, FC Volendam, FC Den Bosch, FC Oss, Almere City, FC Dordrecht


Jong Ajax best bezocht
De koploper van de Jupiler League, Jong Ajax, trekt van de vier beloftenteams de meeste toeschouwers. Als de Amsterdammers een uitwedstrijd spelen tegen een niet-beloftenteam, zitten er gemiddeld 5.292 supporters op de tribune. Opvallend is dat niet Jong PSV of Jong AZ achter de ploeg van Reiziger volgt, maar hekkensluiter Jong FC Utrecht. De Domstedelingse beloften trekken 4.273 toeschouwers. 

Gemiddelde toeschouwers per beloftenteam als het een uitduel speelt:

  1. Jong Ajax: 5.292 toeschouwers
  2. Jong FC Utrecht 4.273 toeschouwers
  3. Jong PSV: 4.137 toeschouwers
  4. Jong AZ: 3.227 toeschouwers

Hieronder volgt de tabel (klik op de afbeelding om te vergroten) met de uitwerkingen met daarin de volgende conclusies:

  • De Gelderse clubs NEC en De Graafschap trekken de meeste toeschouwers
  • FC Dordrecht en Almere City trekken de minste toeschouwers
  • Gemiddeld komen er meer fans kijken als een beloftenteam op bezoek komt
  • Jong Ajax is van de vier beloftenteams de ploeg die de meeste bezoekers trekt als het een uitduel speelt bij een niet-beloftenteam

Voor de duidelijkheid: de oranje-gekleurde ploegen trekken meer supporters als het tegen een beloftenteam speelt.

>> Klik op de afbeelding om te vergroten <<

>> Klik op de afbeelding om te vergroten <<

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner