25.02.2018 20:44

PSV met riante voorsprong op weg naar de titel

PSV is met de voorsprong van zeven punten op achtervolger Ajax hard op weg naar het kampioenschap. Sinds de invoering van het driepuntensysteem is een weggegeven voorsprong van vijf punten de grootste inhaalslag geweest, met nog slechts negen wedstrijden te spelen.

Het huidige Eredivisieseizoen kent nog negen speelronden, waarin PSV een riante voorsprong wil verdedigen. Een voorsprong van zeven punten of meer werd nog niet eerder weggeven, al heeft Ajax wel ervaring met een late en flinke inhaalslag op PSV. In het seizoen 2010/2011 keek Ajax negen wedstrijden voor het einde tegen een achterstand van vijf punten op koploper PSV aan, maar stonden de Amsterdammers aan het eind van de rit wel met de schaal.

Het gebeurde sinds de invoering van het driepuntensysteem, vanaf het seizoen 1995/1996, zeer zelden dat er in deze fase van de competitie nog een koppositie werd overgenomen door een van de achtervolgers. In de afgelopen 22 seizoenen kwam er maar vier keer een andere kampioen dan de ploeg die als koploper de laatste negen wedstrijden van de competitie in ging.

  • 2010: Kampioen FC Twente maakt één punt goed op PSV.
  • 2011: Ondanks een achterstand van vijf punten eindigt kampioen Ajax boven PSV.
  • 2012: Koploper AZ ziet de voorsprong van drie punten op de latere kampioen Ajax verdwijnen in het slot van de competitie.
  • 2013: Met trainer Frank de Boer is Ajax van de inhaalraces op het laatste moment. PSV kan een voorsprong van twee punten op Ajax niet met succesvol verdedigen.

PSV was de ploeg die de laatste negen wedstrijden van de competitie het vaakst als koploper begon. Dat gebeurde de laatste 22 seizoen maar liefst dertien keer. Ter vergelijking: Ajax was maar vijf keer de koploper voor de slotweken van de competitie. Die koppositie werd door PSV ook vaak met succes verdedigd. Van de dertien keer stonden de Eindhovenaren tien keer met de schaal aan het eind van de rit.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner