07.03.2018 12:30

PSG-miljoenen veroveren Frankrijk, niet Europa

Sinds 2011 hebben de miljoenen van Qatar Sports Investments de middenmotor Paris Saint-Germain veranderd in een topclub. In Frankrijk heerst PSG, maar het absolute doel - het winnen van de Champions League - wil maar niet lukken.

Dinsdagavond kwam er in de achtste finales van de Champions League een te vroeg einde aan het avontuur. In de groepsfase werd Bayern München nog volledig overrompeld en de groepswinst werd overtuigend gehaald, maar de volgende stap ontbreekt bij PSG. Alweer, want sinds de start van de vele aankopen in de zomer van 2011 is de kwartfinale het hoogste eindstation in de Champions League.

PSG strooit met miljoenen
Niets bleek te gek voor PSG, dat afgelopen zomer alle transferrecords verbrak met de komst van Neymar. Er werd 220 miljoen overgemaakt aan FC Barcelona voor de Braziliaan. Voor die ene transfer betaalde PSG al meer geld dan wat in de jaren sinds de overname is binnengekomen aan uitgaande transfers. De transferbalans is in de loop der jaren opgelopen tot een schrikbarend tekort, dat door olie-miljoenen uit Qatar telkens kan worden aangevuld.

Dominantie in Frankrijk
De enorme uitgaven aan versterkingen bereikten wel het gewenste resultaat in de Ligue 1. In 2013 werd de eerste landstitel in achttien jaar gepakt, waarna de titel in de volgende jaren met succes werd verdedigd. In 2013, 2014, 2015 en 2016 werd PSG achtereenvolgend kampioen van Frankrijk. Afgelopen seizoen werden de Parijzenaars onttroond door AS Monaco, maar alles wijst erop dat PSG de titel dit seizoen weer terug pakt. De voorsprong van koploper PSG op achtervolger Monaco bedraagt al veertien punten.

Hoe de verhoudingen zijn veranderd in het Franse voetbal wordt mooi geïllustreerd door de Le Classique, de wedstrijd tussen PSG en Olympique Marseille. Met de oliesjeiks die in 2011 in Parijs neerstreken is de grootste charme van het duel er wel af. De sportieve verhoudingen tussen de clubs zijn volledig omgedraaid in het voordeel van PSG.

Veertien ontmoetingen sinds de overname van PSG:

  • Tien overwinningen PSG
  • Drie remises
  • Eén zege Marseille

Veertien ontmoetingen voor de overname van PSG:

  • Drie zeges PSG
  • Vier gelijke spelen
  • Zeven overwinningen Marseille

Resultaten in Champions League blijven uit
PSG heeft de landelijke hegemonie, maar de volgende stap blijft uit. De club kan zich meten met de grootmachten in Europa, komt steeds heel dichtbij met een goed resultaat, maar staat ook vaak aan de verkeerde kant van de score. De enorme investeringen moeten zich uitbetalen in de Champions League, maar verder dan de kwartfinale kwam PSG niet.

Een doelpuntenrecord in de groepsfase, Bayern München met een 3-0 nederlaag naar huis sturen en de 7-1 zege op Celtic maakten dit seizoen indruk in Europa. Vorig seizoen werd FC Barcelona met 4-0 verslagen, het jaar daarvoor Chelsea met een uit- en thuiszege uitgeschakeld: PSG doet telkens goed mee, maar de resultaten zijn niet voldoende.

  • 2011/2012: Uitschakeling in de groepsfase Europa League
  • 2012/2013: FC Barcelona te sterk in kwartfinale Champions League (2-2 en 1-1).
  • 2013/2014: Opnieuw uitschakeling in de kwartfinale. Chelsea wint op uitdoelpunten (3-1 en 0-2).
  • 2014/2015: Voor het derde jaar op rij strandt PSG in de kwartfinales. FC Barcelona wint beide wedstrijden (1-3 en 0-2).
  • 2015/2016: Weer komt PSG niet verder dan de kwartfinales. Manchester City is te sterk (2-2 en 0-1).
  • 2016/2017: Barça met een onwaarschijnlijke wederopstanding in de achtste finales. Een 4-0 thuiszege blijkt in Camp Nou niet genoeg: 1-6.
  • 2017/2018: PSG kan de hoge verwachtingen niet waarmaken en verliest beide wedstrijden in de achtste finales van Real Madrid (1-3 en 1-2).

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner