09.03.2018 14:00

De kalender: Serie A hervat, degradatiekraker en derby's

Met de rubriek 'De kalender' blikken we vooruit op de wedstrijden die gepland staan in het daaropvolgende weekend. Er komen drie mooie derby's aan, degradatiekrakers en een emotionele speelronde in de Serie A.

Vrijdag 9 maart
20.00u Heracles Almelo - FC Twente
Het weekend begint meteen goed met de derby tussen Heracles en FC Twente. De afgelopen tien jaar zijn de rollen tussen beide ploegen razendsnel veranderd. FC Twente groeide opeens uit tot een topclub en was Heracles de underdog. Inmiddels vecht Twente tegen degradatie en presteert Heracles - alweer - goed in de Eredivisie.

Toch blijft Heracles een graag geziene tegenstander voor Twente. De Tukkers presteren uitstekend in de derby's. In de laatste tien wedstrijden in Almelo, wist thuisclub Heracles maar één wedstrijd te winnen. De wedstrijd op bezoek bij de rivaal staat voor Twente dan ook hoog in de lijst met favoriete uitwedstrijden.

Zaterdag 10 maart
13.30u Manchester United - Liverpool
Deze wedstrijd staat ook wel bekend als The North West Derby. Deze clubs worden vaak gezien als de grootste rivalen van elkaar, nog boven de eigen stadsgenoten Manchester City en Everton. Het is namelijk een strijd tussen de twee succesvolste clubs van Engeland.

De sportieve belangen zijn deze editie minder urgent. Geen van beide ploegen kan serieus meedingen naar de titel en de directe Champions League-tickets zijn binnen handbereik. Manchester United moet een voorsprong van negen punten op Chelsea verdedigen, voor Liverpool is de marge zeven punten.

20.45u Roda JC - Sparta Rotterdam
Een cruciale wedstrijd in de strijd om degradatie! Hekkensluiter Roda JC kan met een zege op Sparta de rode lantaarn weer overdragen aan de Rotterdammers. Deze ploegen zijn bekend met een degradatiekraker in Kerkrade. In 2013 bleef Roda ternauwernood in de Eredivisie via de play-offs, omdat Mark-Jan Fledderus in de allerlaatste minuut een vrije trap binnen schoot.

Zondag 11 maart
12.30u ACF Fiorentina - Benevento Calcio
Het zal een zeer emotionele wedstrijd worden in Florence. Fiorentina moet voor de eerste keer aantreden zonder de aanvoerder. Davide Astori overleed in zijn slaap op 31-jarige leeftijd. De captain was een belangrijke pion in de ploeg van trainer Stefano Piolo. Astori speelde dit seizoen maar één wedstrijd niet, hij ontbrak door een schorsing.

13.00u Rangers FC - Celtic FC
The Old Firm is een van de mooiste derby's van Europa. De strijd tussen de twee ploegen uit Glasgow is sinds het faillissement van de voormalige Glasgow Rangers in mindere mate een directe strijd om het kampioenschap, maar Rangers FC heeft zich weer terug geknokt naar de top. Celtic is koploper, gevolgd door de grote rivaal.

Sinds 1986 wordt het Schotse kampioenschap verdeeld tussen Celtic en de Rangers. In 2012 hield Glasgow Rangers op te bestaan en werd Celtic zes keer op rij kampioen. De jaren daarvoor ging de titel juist weer drie keer op rij naar de Rangers. Het is stuivertje wisselen, met als resultaat sinds 1986:

  • Celtic: 15 titels
  • Rangers: 17 titels

20.45u Inter - SSC Napoli
De Italiaanse voetbalwereld nam waardig afscheid van Astori, maar moet ook door. De Serie A gaat in alle hevigheid door met deze topper in Milaan. Het is ook gelijk alle hens aan dek voor Napoli, dat een winstreeks van tien wedstrijd vorige week beëindigd zag worden door AS Roma. De Azzurri is nog wel koploper met één punt voorsprong, maar Juventus heeft een wedstrijd tegoed. Een nieuwe nederlaag kan droom van de Scudetto een enorme knauw geven.

Napoli is er alles aan gelegen om te winnen in het Giuseppe Meazza, net als vorig seizoen gebeurde. Een winstpartij in Milaan is echter zeker geen zekerheidje. Napoli heeft het traditioneel lastig op bezoek bij Inter, getuige de twee zeges in de laatste tien wedstrijden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner