09.03.2018 11:45

Premier League-topscorer wordt sowieso uitzonderlijk

In de Premier League bereikt de strijd om de felbegeerde topscorerstitel zijn climax. Momenteel voeren Liverpool-rechtsbuiten Mohamed Salah en Tottenham Hotspur-spits Harry Kane de lijst aan met 24 goals. Wie van de twee de prijs ook wint, het wordt sowieso een zeldzame prestatie.

Drie op een rij
Kane kroonde zich vorig seizoen én het jaar daarvoor al tot topscorer van de Premier League, ook nu staat de Engelsman er goed voor. Driemaal op rij de meest productieve speler in Engeland zijn, gebeurt slechts zelden. De laatste speler die het voor elkaar kreeg, is Thierry Henry. De Fransman stond van 2004 tot en met 2006 drie keer achter elkaar bovenaan de lijst. Henry maakte in die drie jaar in totaal 82 treffers in de Premier League. Kane staat met nog negen duels te gaan op 78 doelpunten.

Spits Alan Shearer kreeg het in de 26-jarige historie van de Premier League (oprichting was in 1992/1993) ook voor elkaar om driemaal bovenaan de topscorerslijst te eindigen. In de seizoenen 1994/1995 en 1995/1996 produceerde de Engelsman in totaal 65 goals voor Blackburn Rovers. Het seizoen daarop flikte hij het kunstje opnieuw, maar toen in het shirt van Newcastle United. Hij kwam in drie jaar tot negentig treffers.

Zelden een vleugelaanvaller
Ook als Salah de topscorerstitel pakt, zal het een fameuze prestatie zijn. De Egyptenaar kan de eerste buitenspeler worden die topscorer wordt sinds Cristiano Ronaldo, die de titel pakte in het seizoen 2007/2008. Ronaldo scoorde destijds 31 keer in het shirt van Manchester United en werd op zeven goals achterstand gevolgd door Liverpool-spits Fernando Torres. In de tussenliggende seizoenen won steeds een spits de individuele prijs. Salah is overigens ook de 'Most Valuable Player' van de Premier League. Met acht assists is hij in totaal al bij 32 goals betrokken dit seizoen.

Zowel Liverpool als Tottenham Hotspur kan de goals dit weekend goed gebruiken. Liverpool gaat op bezoek bij Manchester United in de strijd om plek twee. Tottenham wacht een lastige wedstrijd bij AFC Bournemouth, de tegen degradatie spelende ploeg van Nathan Aké die de punten eveneens hard nodig heeft.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner