09.03.2018 15:28

Kunstgras levert groter thuisvoordeel op dan natuurgras

Door de valpartij van Danny Post (r.) vliegen de rubberen korrels van het kunstgras door de lucht. Mitchell Dijks (l.) kijkt toe. (27-08-2017)
Door de valpartij van Danny Post (r.) vliegen de rubberen korrels van het kunstgras door de lucht. Mitchell Dijks (l.) kijkt toe. (27-08-2017)

De clubs die bij thuiswedstrijden aantreden op kunstgras pakken gemiddeld meer punten dan de clubs met natuurgras. Uit dit onderzoek blijkt dat er wat valt te zeggen voor het door tegenstanders aangedragen argument van competitievervalsing.

Dit seizoen spelen Heracles Almelo, Sparta Rotterdam, PEC Zwolle, Roda JC, SBV Excelsior, VVV-Venlo en ADO Den Haag op kunstgras. Dat zijn liefst zeven van de achttien clubs in de Eredivisie. Wegens financieel beperkte middelen is het voor clubs goedkoper om een kunstgrasveld aan te leggen, maar veel spelers zijn er niet blij mee.

Voetballen op kunstgras zou heel anders zijn dan op echt gras. De bal stuitert anders, rolt anders, de spelers bewegen anders. “Dat kunstgras is verschrikkelijk, waardeloos en je reinste competitievervalsing. Het is gewoon een ander soort voetbal”, sprak Klaas Jan Huntelaar zich uit na de uitwedstrijd bij VVV-Venlo, waar een storm van kritiek losbarstte op het veld van de Limburgers.

Is er inderdaad sprake van competitievervalsing? Om dat uit te zoeken zijn de thuiswedstrijden van de clubs in de Eredivisie onderzocht van de laatste vijf seizoenen. De prestaties van de clubs die de thuiswedstrijden op kunstgras spelen en de overige clubs zijn tegen elkaar afgezet. Van het huidige seizoen zijn de 25 speelrondes meegenomen in het onderzoek.


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Clubs die de thuiswedstrijden op kunstgras spelen hebben een extra voordeel ten opzichte van de clubs op natuurgras. In het seizoen 2014/2015 was dat verschil het grootst. De clubs op kunstgras - PEC Zwolle, SC Cambuur, ADO Den Haag, Heracles Almelo, SBV Excelsior en FC Dordrecht - pakten gemiddeld ruim 7,5% meer punten op het eigen veld dan de overige clubs in de Eredivisie.

Alleen in het seizoen 2015/2016 waren de rollen omgedraaid. In die jaargang werd er geen voordeel gehaald uit de rubberen ondergrond. De clubs op natuurgras, twaalf van de achttien clubs, haalden gemiddeld meer punten in de thuiswedstrijden.

Thuisvoordeel of uitnadeel?
In dit seizoen zijn er meer clubs dan ooit die spelen op kunstgras. Liefst zeven ploegen spelen de thuiswedstrijden niet op echt gras. Het voordeel van geoefend te zijn op de speciale ondergrond lijkt door die hoeveelheid clubs al bijna weg te strepen. Uitclubs kunnen niet meer aankomen met de reden zeer zelden op kunstgras te spelen, want dat gebeurt al in bijna 40% van de uitwedstrijden. Bovendien staat tegenover het thuisvoordeel van de clubs met kunstgras het uitnadeel, doordat ze juist weer niet gewend zijn om op natuurgras te spelen.

Kunstgras zal voorlopig blijven
Een rondje langs de Europese velden leert dat er in de topcompetities vrijwel nergens op kunstgras wordt gevoetbald. In Nederland komt het echter wel veel voor. Een speciale werkgroep om daar een einde aan te maken werd in november 2017 een paar weken na de oprichting al weer opgeheven.

De achttien clubs kwamen samen in de werkgroep, maar kwamen er niet samen uit. Daardoor zal het kunstgras voorlopig nog bestaan op de Nederlandse velden en zal het extra thuisvoordeel voor de clubs met kunstgras blijven bestaan.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner