13.03.2018 10:00

Ingezoomd op: de nieuwe voetbalgoeroe van Vitesse

Leonid Slutskiy wordt na het lopende seizoen de nieuwe trainer van Vitesse en daarmee de eerste Russische oefenmeester in de Eredivisie ooit. Hij volgt Henk Fraser op, die overeenkwam met de Arnhemse club om er na twee seizoenen een punt achter te zetten. Maar wie is de 46-jarige Slutskiy precies?

Negen jaar geleden werd hij aangesteld bij CSKA Moskou, waar het in de  jaren daarvoor erg onrustig was. Na avonturen bij Olimpia Volgograd, FK Elista, FK Moskva en Krylia Sovetov werd CSKA Moskou de vijfde ploeg die Slutskiy onder zijn hoede kreeg. Onder meer Juande Ramos, die daarvoor Tottenham Hotspur en Real Madrid leidde, kon de club van het leger niet de successen brengen waar men op hoopte. Slutskiy was zeven jaar trainer van de club, bracht stabiliteit en zorgde ervoor dat de spelersgroep jarenlang bij elkaar bleef waardoor successen behaald werden. 

Nationaal top, internationaal matig
 In de zeven jaar dat Slutskiy trainer was bij CSKA Moskou bezorgde hij de club zes keer een prijs, waarvan driemaal de landstitel. Europese prestaties bleven uit, terwijl men ook daar naar snakte. In 2005 won CSKA Moskou immers nog de Europa League door in de finale Sporting CP met 3-1 te verslaan, door treffers van Vágner Love, Yuriy Zhirkov en Aleksey Berezutskiy. De fans van CSKA Moskou hunkerden naar een gelijkwaardige prestatie, maar die kon Slutskiy de club niet geven. De laatste vier seizoenen was de groepsfase van de Champions League zelfs het eindstation.


Successen van Slutskiy bij CSKA Moskou:

 • Competitie: 2013, 2014, 2016
 • Beker: 2011, 2013
 • Nationale Supercup: 2013

Europese eindstations CSKA Moskou onder Slutskiy:

 • 2016/2017: groepsfase Champions League
 • 2015/2016: groepsfase Champions League
 • 2014/2015: groepsfase Champions League
 • 2013/2014: groepsfase Champions League
 • 2012/2013: play-offs Europa League
 • 2011/2012: achtste finale Champions League
 • 2010/2011: achtste finale Europa League
 • 2009/2010: kwartfinale Champions League


Bondscoach
Gelijktijdig met zijn werkzaamheden bij CSKA Moskou werd Slutskiy bondscoach van de Russische ploeg. In augustus 2015 werd hij aangesteld en moest hij zorgen dat het land zich zou plaatsen voor het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk. Fabio Capello had het eerste deel van de kwalificatie teleurgesteld en onder meer van Oostenrijk verloren (0-1). Kwalificatie was daardoor alles behalve een zekerheid met Zweden en Oostenrijk die er beter voor stonden. Onder Slutskiy werden de overige vier wedstrijden tegen Zweden, Liechtenstein, Moldavië en Montenegro gewonnen en het EK behaald. Het eindtoernooi werd echter geen succes, want met slechts één punt eindigde het laatste in Poule B met Wales, Engeland, en Slowakije.

Hull City
Na het desastreus verlopen EK zegde Slutskiy een week na de uitschakeling zijn taken als bondscoach op. Ook kwam er een eind aan zijn werkzaamheden bij CSKA Moskou. Na het vierde seizoen op rij waarin de club werd uitgeschakeld in de groepsfase legde hij in december 2016 zijn taken als trainer van die club naast zich neer. Een half seizoen later begon hij aan zijn eerste West-Europese klus, als trainer van het uit de Premier League gedegradeerde Hull City. Lang duurde dat avontuur niet. In de Championship vielen de resultaten onder de Rus erg tegen, met als druppel het 2-2 gelijkspel op bezoek bij Sheffield Wednesday. Hull City stond destijds op de twintigste plaats, waardoor de clubleiding hem een dag later op straat zette.

Russische strubbelingen
In de Gelderse hoofdstad volgt Slutskiy de meest succesvolle coach ooit bij Vitesse op, Fraser bezorgde de Arnhemmers immers de eerste prijs op het hoogste niveau ooit. De grootste reden van het vertrek van Fraser is de interne verdeeldheid. De 51-jarige trainer stuitte met Mohammed Allach (inmiddels ook vertrokken, naar Maccabi Haifa) op de inmenging vanuit Rusland op het technische beleid. Valeri Oyf en Yevgeni Merkel, commissarissen bij Vitesse, wilden namelijk zeggenschap over de speelstijl en opstelling. 

Technisch directeur Marc van Hintum is blij met de komst van de Slutskiy. "Leonid staat bekend om zijn tactisch vernuft, aandacht voor detail en heldere gedachten over speelstijl. Zijn komst is een buitenkans voor Vitesse. Ik ben blij dat we een man met zijn kwaliteiten aan onze club kunnen verbinden. Hij heeft veel internationale ervaring, waaronder als bondscoach en in Europees voetbal verband. In onze zoektocht naar een geschikte nieuwe hoofdtrainer is kwaliteit altijd belangrijker geweest dan nationaliteit."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner