20.03.2018 08:00

Ajax veruit de traagste starter van de Eredivisie

Tegen laagvlieger Sparta Rotterdam (2-5 winst) had Ajax het in de eerste helft opvallend lastig. Dat was niet de eerste keer dit seizoen, want de Amsterdammers komen wel vaker pas na de onderbreking echt op gang. Dat blijkt ook uit de statistieken als gaat om doelpuntenverdeling per helft.

Van alle clubs uit de Eredivisie maakt Ajax procentueel gezien de meeste doelpunten in het tweede bedrijf. Dat was tegen Sparta niet anders. In de eerste helft scoorde Ajax namelijk eenmaal, terwijl na rust nog vier keer werd gejuicht om een treffer. In totaal scoorde de ploeg van Erik ten Hag (tot de winterstop Marcel Keizer) dit seizoen 77 doelpunten, het meest van alle ploegen. Slechts 24 daarvan werden gemaakt voor het rustsignaal, terwijl de overige 53 doelpunten tijdens de tweede helft werden gemaakt. Dat is een verhouding van 31% om 69%: het grootste verschil van alle Eredivisie-teams.

AZ is de enige ploeg die enigszins dezelfde doelpuntenverdeling heeft als de Amsterdammers. Ook de ploeg van John van de Brom maakte dit seizoen voornamelijk haar treffers na de vijftien minuten durende onderbreking: 33 van de in totaal 55 doelpunten werden geschoord vanaf de 46e minuut. Dat is een percentage van 65% van het totaal. FC Groningen en ADO Den Haag completeren de top drie, beide ploegen maken 62% van hun doelpunten in de tweede helft.

Drie ploegen wijken af
Er wordt sowieso een stuk minder gescoord in de eerste helft dit seizoen. Van alle 745 Eredivisie-doelpunten worden er 321 (43%) voor rust gemaakt, terwijl er na rust 424 (57%) treffers vallen. Er zijn maar drie ploegen die desondanks overwegend vaker in de eerste helft scoren. Roda JC is wat dat betreft koploper, want het maakte 58% van al haar treffers (15 van de 26) voor rust. Ook Sparta (54%, 14 van de 26) en Feyenoord (52%, 28 van de 54) zijn voor de rust productiever dan erna. Opvallend is dat de derde Rotterdamse ploeg, SBV Excelsior, na Sparta en Feyenoord volgt. De Kralingers maakten precies evenveel doelpunten voor als na rust: in beide helften zeventien treffers.