26.03.2018 08:00

Oranje won deze eeuw nog niet van Portugal

Na het debuut van Ronald Koeman tegen Engeland (0-1 verlies) kan Oranje zich direct revancheren. Op neutraal terrein (Stade de Genève, Zwitserland) oefent het Nederlands elftal maandagavond tegen Portugal. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Nederlands elftal krijgt de ploeg te maken met de videoscheidsrechter (VAR).

Opvallend is dat Oranje deze eeuw nog niet wist te winnen van Portugal. De laatste zege was tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd in 1991 (1-0). Al zegt dat allemaal heel weinig, daar Oranje tot afgelopen vrijdag deze eeuw nog niet had verloren van Engeland. Een blik op de memorabele duels tussen Oranje en Portugal sinds 2000.

2013: Portugal - Nederland
De laatste keer dat Oranje tegen Portugal speelde was eveneens een oefeninterland. Onder bondscoach Louis van Gaal was Oranje op weg naar het Wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië, toen het in Estádio Algarve met 1-1 gelijkspeelde. Kevin Strootman scoorde namens Oranje, terwijl supervedette Cristiano Ronaldo drie minuten voor tijd de gelijkmaker binnenwerkte. 

2012: Portugal - Nederland
Een kleine zes jaar geleden troffen beide landen elkaar tijdens EURO 2012 in Polen/Oekraïne in Groep B. Oranje had de eerste twee poulewedstrijden van Denemarken (0-1) en Duitsland (1-2) verloren en alleen bij een grote zege op Portugal maakte het nog een kans om de kwartfinale te bereiken. Na elf minuten kwam de ploeg van Bert van Marwijk op 0-1 door een treffer van Rafael van der Vaart. Echter was ook toen Ronaldo de grote boosdoener voor het Nederlands elftal. De buitenspeler maakte twee treffers waardoor het 2-1 werd en hij daarmee zijn land persoonlijk naar de volgende ronde schoot.

2006: Portugal - Nederland
Dit achtste finale-duel van het Wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland zal voor altijd de boeken ingaan als één van Nederlands' grootste schoppartijen ooit. Nog nooit vielen er zoveel rode en gele kaarten in één WK-wedstrijd. In totaal greep de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov twintig keer naar de borstzak, waaruit vier rode kaarten voortvloeiden. Twee voor Nederland (Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst) en twee voor Portugal (Deco en Costinha). Ver voor die rode kaarten had Maniche in de eerste helft de enige treffer van het duel gemaakt, Oranje verloor met 1-0. Bekijk hier een samenvatting van de schandalige vertoning:

2004: Portugal - Nederland
Portugal organiseerde EURO 2004 en was mede daarom een grote kanshebber op de titel. Hoewel de groepsfase stroef verliep voor het thuisland, belandde het wel in de finale. Alleen werd niet Portugal toen Europees kampioen, maar het nietige Griekenland, door een treffer van Angelos Charisteas. Portugal haalde de finale doordat het Oranje met 2-1 uitschakelde in de kwartfinale. Ook toen was Maniche de grootste spelbreker voor Oranje, terwijl Ronaldo eveneens op het scorebord kwam. Misschien, heel misschien heeft half Nederland daarom een afkeer tegen Maniche en Ronaldo in een Portugal-shirt. 

2003: Nederland - Portugal
In het Philips Stadion oefende Oranje tegen Portugal, een jaar nadat het ontbrak op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Patrick Kluivert had de ploeg van Dick Advocaat op voorsprong geschoten, maar een overwinning was Oranje niet gegund. Toch viel de Portugese treffer pas laat in het duel, ruim tien minuten voor tijd. Het is eveneens de laatste tegentreffer van Oranje tegen Portugal die niet op naam staat van Maniche of Ronaldo: Simão was de doelpuntenmaker. Eindstand: 1-1

2000 en 2001: Portugal - Nederland en Nederland - Portugal
Het Nederlands elftal was in de kwalificatie voor het WK 2002 in de poule geloot met Portugal. Omdat het Zuid-Europeaanse land in De Kuip met 0-2 wist te winnen van Oranje, door treffers van Sérgio Conceição en Pauleta, werd het uitduel in Portugal heel belangrijk. De ploeg van Louis van Gaal leek zich te revancheren, want Jimmy Floyd Hasselbaink en Patrick Kluivert schoten Oranje naar een 0-2 voorsprong. Tot de laatste vijf minuten van de wedstrijd. Pauleta en Luís Figo dompelden Oranje in diepe rouw: 2-2. Omdat Jason McAteer het tienkoppige Ierland vervolgens de zege bezorgde (1-0) tegen Oranje, plaatsten de vedettes van Van Gaal zich ook niet voor de play-offs. Zodoende miste Oranje het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. 


Bekijk hier de prestaties van Dost in Oranje vs. de Dost bij Sporting CP. 

Bekijk hier de prestaties van Dost in Oranje vs. de Dost bij Sporting CP. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner