27.03.2018 10:00

Driemansdefensie legt Ronaldo volledig aan banden

Het Nederlandse elftal experimenteerde onder Guus Hiddink en Danny Blind als eens in een systeem met drie verdedigers, maar beide bondscoaches kregen het niet voor elkaar wat Louis van Gaal in 2014 lukte. Huidig bondscoach Ronald Koeman lijkt daar wel in te slagen. In ieder geval werkte het systeem tegen Portugal.

Defensief ijzersterk
Cristiano Ronaldo, de aanvoerder van de Europees kampioen, had het niet tegen het Nederlands elftal. Al vroeg in het duel simuleerde hij een strafschop, maar in die lokroep ging de Franse scheidsrechter Ruddy Buquet niet mee. Het was het startsignaal voor een matig optreden van de supervedette, die bijna al zijn persoonlijke duels verloor van Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt of Nathan Aké. De driemansdefensie legde een uitstekend optreden op de mat tegen Portugal en zorgde ervoor dat Ronaldo geen enkele keer het doel van Jasper Cillessen onder handen nam. Volgens Opta was dat pas de eerste keer dit seizoen, een uiterst knappe prestatie dus van de Nederlandse verdedigers. 

Sterkste linie
Koeman, die in zijn periode bij Feyenoord al regelmatig met drie verdedigers speelde, wijzigde het centrum tegen Portugal op één plaats ten opzichte van de nederlaag tegen Engeland (0-1). Aké verving Stefan de Vrij en speelde een goede wedstrijd, hoewel ook de mandekker van Lazio Roma tegen de Engelsen een puik duel speelde. Daarnaast kreeg de talentvolle Timothy Fosu-Mensah speelminuten tegen Portugal. Met ook onder meer Daley Blind, Wesley Hoedt, Jeffrey Bruma en Terence Kongolo heeft Koeman genoeg smaakjes te kiezen. Door Oranje in een systeem met drie verdedigers te posteren, wil de bondscoach de op papier sterkst lijkende linie als grootste kracht inzetten. 

Tegen Engeland speelde de ploeg eveneens met drie verdedigers, maar toen waren de poppetjes over de twee overige linies anders verdeeld. Oranje trad, naast de twee vleugelverdedigers, tegen de Engelsen namelijk aan met twee middenvelders en drie aanvallers. Dat was tegen Portugal precies andersom. Het zorgde ervoor dat de drie verdedigers meer aanspeelpunten hadden op het versterkte middenveld tegen de Portugezen. Bij balbezit kwamen beurtelings Georginio Wijnaldum, Donny van de Beek en Davy Pröpper vrij, waarbij vooral laatstgenoemde een belangrijke schakel in de opbouw van Oranje was. Het middenveld was tegen Portugal erg balvast, met slechts viermaal balverlies in 98 balcontacten. 

Ook aanvallend sterker
Van Dijk maakte de 0-3 en kwam zodoende op het scorebord tegen Engeland, op aangeven van De Ligt. Die treffer kwam echter tot stand uit een standaardsituatie, maar in de aanloop naar de overige twee doelpunten speelden de centrale verdedigers eveneens een grote rol. Bij de 0-1 van Memphis Depay schoof Van Dijk mee naar voren, terwijl De Ligt ook aangever was bij de tweede treffer van Ryan Babel. Het zorgde ervoor dat Oranje twee achtereenvolgende zeges boekte met een verschil van drie of meer doelpunten. Dat gebeurde vijf jaar geleden voor de laatste keer. 

De uitreeks van twee Oranje-zeges met drie of meer goals verschil (17/18):​​​​​

  • Portugal - Nederland 0-3, onder Koeman
  • Roemenië - Nederland 0-3, onder Advocaat

De uitreeks van twee Oranje-zeges met drie of meer goals verschil (12/13):​​​​​

  • Indonesië - Nederland 0-3, onder Van Gaal
  • Roemenië - Nederland 1-4, onder Van Gaal


Klik hier of op onderstaande afbeelding om de zege van Oranje op Portugal te bekijken.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om de zege van Oranje op Portugal te bekijken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner