30.03.2018 10:00

De 5: verwachte promovendi naar topcompetities

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Na de interlandbreak hervatten de topcompetities weer. Daarom een goed moment om te kijken welke teams er op het punt staan om vanaf het tweede niveau te promoveren naar de vijf grootste Europese competities*.

1: Championship > Premier League
Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat Wolverhampton Wanderers promoveert als kampioen naar de rijkste competitie ter wereld. The Wolves hebben een flinke voorsprong op concurrent Cardiff City, terwijl die ploeg weer een enorm gat heeft geslagen met nummer drie Fulham FC. De laatste keer dat Wolverhampton actief was in de Premier League was in 2011/2012, maar toen werd het kansloos laatste. Het ging vervolgens helemaal mis met de club, want een jaar later degradeerde het opnieuw, naar de League One. Het moest anders en de weg omhoog werd vervolgens ingezet, met een directe terugkeer naar het tweede niveau. Nu is het tijd om de stap naar de Premier League te maken. 

2: Segunda División > Primera División
Van alle tweede niveaus is het in Spanje het meest spanned. Op dit moment heeft SD Huesca de beste papieren om naar de elitecompetitie te promoveren. De voorsprong bedraagt op nummer twee Rayo Vallecano bedraagt echter slechts twee punten, terwijl ook Sporting Gijón en Cádiz CF bij één verliespartij van Huesca de koploper kan passeren. Mocht Huesca promoveren naar de Primera División is dat de eerste keer uit de clubgeschiedenis. Als de club dat voor elkaar bokst, zal er een volksfeest losbarsten in het kleine stadje in Noord-Spanje. 

3: Serie B > Serie A
Met een wedstrijd minder dan nummer twee Frosinone Calcio en een voorsprong van vijf punten staat Empoli FC er bijzonder goed voor. De kans is daardoor zeer aannemelijk dat de ploeg terugkeert op het hoogste niveau van Italië, nadat vorig seizoen bij de laatste drie eindigde en dus degradeerde naar de Serie B. Het kan het tweede kampioenschap worden voor Empoli op het tweede niveau, nadat het in 2005 ook al de beste was van de Serie B. Al kreeg het de eerste plek toebedeeld, omdat de eigenlijke kampioen Genoa CFC wegens omkoopschandalen was teruggezet naar plaats 22. 

4: Ligue 2 > Ligue 1
In Frankrijk is het allesbehalve spannend wie er kampioen wordt in de Ligue 2. Stade Reims heeft een straatlengte voorsprong op de concurrentie en lijkt zeker van de titel. Met nog acht wedstrijden op het programma heeft de ploeg een gat geslagen van liefst elf punten. Dat kan bijna niet meer misgaan voor de ploeg die in het seizoen 2015/2016 het hoogste podium verruilde voor het tweede niveau. Vorig seizoen kon de ploeg het niet bolwerken om direct terug te keren naar de Ligue, toen het op de zevende plaats eindigde. Dit seizoen gaat het gebeuren voor Stade Reims. 

5: 2. Bundesliga > Bundesliga
Het is zeer waarschijnlijk dat Fortuna Düsseldorf de stap naar de Bundesliga gaat zetten. De landskampioen van 1933 werd in het seizoen 2012/2013 voorlaatste in die competitie, waardoor het afdaalde naar het tweede niveau. Nooit deed de ploeg mee voor de titel, want in de jaren dat het in de 2. Bundesliga speelde, werd het hoogstens zesde. Dit seizoen is alles anders. De ploeg staat fier bovenaan en heeft met nog zeven duels te spelen even zoveel punten voorsprong op nummer twee 1. FC Nürnberg.

De laatste 5:
Laatste debuten van voorgangers Koeman
Jongste Eredivisie-debutanten dit seizoen
De wereldwijde voetbalclubs van Red Bull
Meest succesvolle landen in de Premier League
Spelers onder Cocu met meeste minuten

* In sommige competities promoveren er twee of meer ploegen direct naar het hoogste podium. In dit overzicht gaat het om de ploegen die strijden om het kampioenschap op het tweede niveau. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner