04.04.2018 11:13

Topscorer Sol kan twee unieke prestaties leveren

Willem II-spits Fran Sol voert vijf wedstrijden voor het einde van de competitie de topscorerslijst aan. Met vijftien goals is hij de voornaamste kandidaat de individuele prijs te winnen. Hij kan de eerste Spanjaard ooit worden in de Eredivisie die dat kunstje flikt.

Twaalf verschillende nationaliteiten gingen hem in de vorige 61 Eredivisie-edities voor. 43 keer eindigde een Nederlander bovenaan de lijst. Ook Brazilianen scoren makkelijk in Nederland: vijf keer was er een topscorer uit Brazilië. Zweden, België en Servië werden allen driemaal vertegenwoordigd door een topscorer.

Bij een mogelijke primeur voor Sol schaart de Spanjaard zich in een rijtje van zeven verschillende nationaliteiten: Marokko, Griekenland, Ivoorkust, Finland, Uruguay, IJsland en Denemarken leverden namelijk ook één topscorer. Overigens wordt Sol op de hielen gezeten door Mexicaan Hirving Lozano van PSV en de Iraanse AZ’er Alireza Jahanbakhsh. Ook deze nationaliteiten waren aan het einde van de rit nog nooit topscorer in Nederland.

Naast een Spaanse topscorerstitel kan Sol ook nog een ander unicum leveren: nog nooit werd een speler van Willem II topscorer in de Eredivisie. AFC Ajax voert de ranglijst aan.

Topscorers per club

  • Ajax (twintig topscorers)
  • PSV (achttien topscorers)
  • Feyenoord (acht topscorers)
  • AZ Alkmaar en sc Heerenveen (vier topscorers)
  • DWS, NAC Breda en Vitesse (twee topscorers)
  • MVV Maastricht, Sparta Rotterdam, FC Twente en FC Volendam (één topscorer)

Overigens dreigt er nog steeds een laagterecord voor de topscorer dit seizoen. Dat negatieve record staat op naam van Cas Janssens (NEC Nijmegen) en Willy Brokamp (MVV), die in het seizoen 1972/1973 tot achttien treffers kwamen. Sol heeft nog vijf wedstrijden om minstens vier goals te maken en zo niet de minste topscorer ooit te worden. Het gemiddelde doelpuntenaantal van topscorers in de Eredivisiegeschiedenis is 28. Iets waar de topschutter van dit seizoen ver van verwijderd zal blijven.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner