02.06.2018 14:15

Na 5 jaar zonder wedstrijdminuten stopt oud-Ajacied

Bogdan Lobonț verliet Ajax in januari 2006 voor een avontuur bij ACF Fiorentina. Via de club uit Florence en Dinamo Boekarest belandde de Roemeense doelman bij AS Roma. Daar was de inmiddels veertigjarige Lobont tot op heden een zeer gewaardeerd selectiespeler, maar minuten maakt hij al jaren niet meer. Na negen seizoenen bij de Romeinse club besluit hij met pensioen te gaan.

Een vaste waarde onder de lat was hij sowieso nooit in Rome, want sinds zijn entree bij die club (augustus 2009) keepte hij nooit meer dan tien wedstrijden in één seizoen in alle competities. De 85-voudig international van Roemenië kreeg alleen een basisplaats als de eerste doelman ontbrak. In het seizoen 2012/2013 keepte hij voor de laatste keer een officiële wedstrijd namens AS Roma. Ook in dat seizoen zat hij op de bank, maar toen Maarten Stekelenburg geblesseerd raakte, moest Lobont opdraven. Zodoende keepte hij het restant van het seizoen én de finale van de Coppa Italia, al ging dat duel tegen aartsrivaal Lazio Roma met 0-1 verloren. Het is dus al vijf jaar geleden dat Lobont zijn laatste wedstrijd keepte. 

Ajax
Bij Ajax was Lobonț eveneens nooit écht zeker van een basisplaats. In de vijfenhalf jaar dat hij onder contract stond in Amsterdam, was hij altijd verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd. In zijn eerste jaar onder Co Adriaanse genoot Fred Grim de voorkeur. Daarna werd hij voor een seizoen verhuurd aan Dinamo Boekarest, terwijl hij in de overige seizoenen concurreerde met onder meer Joey Didulica en Stekelenburg. Vaker verloor hij de strijd, maar mopperen deed hij nooit. In totaal speelde hij 49 wedstrijden in de Nederlandse competitie.

Eredivisie-optredens van Lobont:

  • 2004/2005: 7 wedstrijden
  • 2003/2004: 24 wedstrijden
  • 2002/2003: 17 wedstrijden
  • 2000/2001: 1 wedstrijd

Maar als hij keepte, was hij belangrijk voor de ploeg. Met Ajax belandde hij in 2002/2003 in de kwartfinale van de Champions League, door onderweg Olympique Lyon, Arsenal FC en AS Roma uit te schakelen. De hoofdstedelingen moesten daarna op pijnlijke wijze haar meerdere erkennen in AC Milan, door een treffer van oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson in blessuretijd: 3-2. Maar eerder in dat duel maakte hij een fenomenale redding. Cristian Brocchi ramde van randje zestien, maar zijn schot werd compleet van richting veranderd door ploeggenoot Petri Pasanen. Hoewel Lobonț naar rechts stapte en de bal richting de andere kruising vloog maakte de sluitpost een ongelooflijke zweefduik (zie video onder).

De fenomenale redding is vanaf 0:55. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner