06.04.2018 12:30

Oud-Feyenoorder Smolov doelpuntenmachine in Rusland

Fedor Smolov speelde veertien wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij geen doelpunten scoorde. Hoe anders is zijn doelpuntenproductie in Rusland, waar hij op weg is naar een derde opeenvolgende topscorerstitel.

In het seizoen 2010/2011 huurde Feyenoord een onbekende Rus van Dinamo Moskou. De toen negentienjarige Smolov moest de aanvalslinie van trainer Mario Been versterken. Been was overtuigd van de kunsten van zijn huurling en stelde Smolov zeer geregeld op. Aan het begin van het seizoen miste hij vrijwel geen wedstrijd van Feyenoord.

De tijd van Smolov in Rotterdam was maar van korte duur. In de winterstop maakte Dinamo Moskou gebruik van de optie in het huurcontract. Zonder een doelpunt in het shirt van Feyenoord keerde Smolov terug naar Rusland, waar hij zich de laatste jaren wel heeft ontwikkeld tot doelpuntenmachine bij FK Krasnodar.

Smolov blijft Promes voor
Quincy Promes komt in de Nederlandse media geregeld in het nieuws door zijn hoge doelpuntenproductie voor Spartak Moskou. De international deed in de seizoenen 2015/2016 en 2016/2017 mee om de Russische topscorerstitel, maar de naam van Promes kwam niet bovenaan de lijst. Het was Smolov die de Nederlandse international steeds voorbleef en zich beide seizoenen kroonde tot de topscorer van de Premier Liga met respectievelijk twintig en achttien doelpunten.

FK Krasnodar is geen absolute topclub en eindigde zowel in het seizoen 2015/2016 als 2016/2017 op de vierde plaats. Des te knapper is het dat Smolov in die seizoenen de meeste doelpunten van de Russische competitie maakte. En ook dit seizoen is Smolov met twaalf goals de koploper van het klassement. Met nog maar zes wedstrijden voor de boeg is zijn derde opeenvolgende topscorerstitel binnen handbereik.

Verrassende opleving van Smolov
De hoge doelpuntenproductie van Smolov komt als een verrassing. Hij was absoluut geen goalgetter en haalde tot zijn eerste topscorerstitel nooit de dubbele cijfers. Voor Feyenoord, Dinamo Moskou en Anzhi Makhachkala scoorde Smolov in totaal zes treffers in 122 wedstrijden.

Zo kon het dat FK Krasnodar Smolov transfervrij kon overnemen, maar inmiddels is zijn marktwaarde opgelopen naar vijftien miljoen euro. De prestaties van de 28-jarige aanvaller gaan hem ook een plek op het WK opleveren. De Russische bondscoach Stanislav Tsjertsjesov doet geregeld een beroep op Smolov, waardoor zijn interlandtotaal al is opgelopen naar dertig wedstrijden. Op het WK in eigen land zal Smolov de vorm van zijn club willen doorzetten.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner