10.04.2018 10:00

Manutelli deelt flinke tik uit aan titelkandidaat Gala

Elvis Manu, voormalig speler van onder meer Feyenoord en Go Ahead Eagles, bezorgde met een geweldige assist Galatasaray een dure nederlaag: 1-0. De Nederlandse aanvaller veroverde de bal op eigen helft en stak het hele veld over. Ploeggenoot Alper Uludağ nam de bal over en ramde vervolgens snoeihard raak. 

Door de zege van laagvlieger Gençlerbirliği werd Istanbul Başakşehir F.K. de lachende derde. De ploeg van Eljero Elia is namelijk de koploper van de SüperLig, maar had bij een zege van Galatasaray kunnen zakken naar de tweede plaats. Dat gebeurde dus niet, waardoor Başakşehir met nog zes wedstrijden de grootste titelkandidaat is, terwijl Beşiktaş en Fenerbahçe ook nog in de race zijn. De fraaie dribbel van Manu bewoog Elia zijn voormalig ploeggenoot bij Feyenoord te danken op social media. 

Overigens maakte Manu met zijn tweede assist van het seizoen niet alleen de fans van Başakşehir blij, want ook de eigen Gençlerbirliği-supporters waren in extase na de overwinning. Door de zege heeft die club namelijk de degradatiezone voor minimaal een week verlaten. Tot maandagavond stond Gençlerbirliği op de voorlaatste plaats, maar de ploeg stak met de driepunter voorbij Osmanlıspor FK en Atiker Konyaspor en staat nu één plaats boven de gevreesde streep. 

Manu is niet altijd basisspeler in de Turkse competitie, maar tegen de ploeg van Ryan Donk, die tien minuten voor tijd inviel, deed de aanvaller de hele wedstrijd mee. Van de 28 wedstrijden die Gençlerbirliği speelde dit seizoen, stond Manu achttien keer op het veld. Daarvan was hij tienmaal basisspeler en acht keer kwam hij binnen de lijnen. Op twee spelers na is de bonkige vleugelspits wel de clubtopscorer van de ploeg uit Ankara. 

Clubtopscorers Gençlerbirliği in de SüperLig (17/18):

  1. Petar Škuletić: 6 doelpunten
  2. Jaílton Paraíba: 4 doelpunten
  3. Elvis Manu: 3 doelpunten

Manu lijkt in Turkije, waar hij nog een verbintenis heeft tot de zomer van 2019, op zijn plek te zitten. Toen hij de jeugdopleiding van Feyenoord had doorlopen, lukte het hem niet basisspeler te worden. Toch hebben de supporters in Rotterdam zeer warme herinneringen aan de nog maar 24-jarige Manu, want hij liet De Kuip in 2014 trillen als nooit tevoren. Tijdens de voorrondes van de Europa League maakte hij in blessuretijd de belangrijke 4-3 tegen Zorya Lugansk, waardoor Feyenoord zich plaatste voor het hoofdtoernooi. Bij het juichen trok hij zijn shirt uit en spande zijn spieren aan, vergelijkbaar met hoe Maria Balotelli ooit juichte. Het leverde hem de bijnaam Manutelli op. 

Na huurbeurten aan SBV Excelsior en SC Cambuur was men ook daar niet overtuigd van Manu's kunnen. Daarom besloot hij te verkassen naar Engeland waar hij werd opgepikt door Brighton & Hove Albion. Bij die club maakte hij een stuk minder minuten dan hij zou willen, iets wat hem ook overkwam toen hij werd verhuurd aan Huddersfield Town. Daardoor keerde hij tijdelijk terug naar Nederland, om Go Ahead Eagles voor degradatie te behoeden. Ondanks zijn twee doelpunten werd de club uit Deventer laatste en degradeerde het naar de Jupiler League. Manu keerde na zijn huurperiode terug naar Engeland, maar werd direct verkocht aan Gençlerbirliği.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner