11.04.2018 11:30

Meest succesvolle Vitesse-trainer ooit ontslagen

Henk Fraser is door de clubleiding van Vitesse per direct ontslagen, wegens matige resultaten. Daarmee besluit het bestuur om de qua prijzen meest succesvolle trainer uit de geschiedenis van de Arnhemse club op straat te zetten. Eerder was al bekend dat hij de Gelderse club zou verlaten na de laatste competitiewedstrijd. 

Vorig seizoen wist Vitesse de KNVB Beker te winnen ten koste van AZ: 0-2. Dat deed de ploeg onder leiding van Fraser. Het was de eerste prijs voor FC Hollywood aan de Rijn, waardoor de oefenmeester relatief makkelijk de titel als meest succesvolle Vitesse-trainer kreeg toebedeeld. Maar toch, in het 126-jarige bestaan van de club was het nooit eerder gelukt om een prijs te pakken op het hoogste niveau van Nederland.

Matige resultaten
Vitesse is met PEC Zwolle, sc Heerenveen en ADO Den Haag verwikkeld in een hevige strijd om de plaatsen zes en zeven, welke recht geven op het spelen van de play-offs om een ticket af te dwingen voor de voorrondes van de Europa League van volgend seizoen. De Arnhemmers staan er nu nog goed voor, maar de afgelopen periode was het erg wisselvallig. Zo werd er knap gewonnen van Ajax, maar waren er ook harde klappen te verwerken. FC Utrecht, Roda JC en NAC Breda wisten namelijk allemaal te winnen.

De club heeft de punten daarom hard nodig en uitgerekend Sparta is aankomend weekend de tegenstander van Vitesse. Een kleine maand geleden werd bekend dat Fraser vanaf het volgende seizoen hoofdtrainer is van de Rotterdamse ploeg, die momenteel in de degradatiezone staan. Hoewel Fraser met Vitesse goed wil afsluiten, is dat hoe dan ook een affiche met dubbele belangen. "Onze inschatting is dat het noodzakelijk is om nu in te grijpen in het belang van de club", stelt Joost de Wit, algemeen directeur van Vitesse op de website van de club. Edward Sturing neemt tot de zomer de taken over van Fraser.

Fraser zelf baalt van het ontslag, maar snapt de beweegredenen van de club. "Dit soort zaken horen bij het trainerschap", reageert de trainer. "Ook hiervan wil ik leren om mezelf door te ontwikkelen als trainer. Ik ben trots om voor Vitesse te hebben mogen werken. Onlosmakelijk zijn de club en ik dankzij een mooi stuk geschiedenis, het winnen van de eerste prijs in de clubhistorie, aan elkaar verbonden. De vreugde van de supporters is wat mij absoluut bij blijft."

Fraser is de zevende trainer dit seizoen die zijn spullen moest pakken. Eerder vertrokken René Hake (FC Twente), Alex Pastoor (Sparta), Marcel Keizer (Ajax), Erik Ten Hag (FC Utrecht), Erwin van de Looi (Willem II) en Gertjan Verbeek (Twente) hun club voor het einde van de competitie. Het aantal van zeven trainers die het seizoen niet afmaakten is het hoogste in vijftien seizoenen. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner