11.04.2018 16:30

Wederopstanding Diks: van vierde keus naar basis

Lange tijd werd Kevin Diks verguisd op de rechtsbackpositie bij Feyenoord. Sinds enkele weken is hij basisspeler en dat doorstaat hij zonder kleerscheuren. Met Diks in de basis verloor Feyenoord de afgelopen zes wedstrijden slechts één keer.

Diks had het in zijn beginperiode lastig bij Feyenoord. Hij begon, mede door een blessure van concurrent Bart Nieuwkoop, in de basis, maar werd na zes speelronden en een hoop fouten vervangen door middenvelder Sofyan Amrabat. Wel speelde hij nog in de met 1-4 verloren wedstrijd tegen Ajax als centrumverdediger, daarna kwam Bart Nieuwkoop terug en verdween hij naar de bank.

Dertien wedstrijden
Na vier wedstrijden op de bank werd zijn situatie nog slechter. Hij werd vierde keus op de backpositie, achter Amrabat, Nieuwkoop en centrale verdediger Jerry St. Juste. Dertien wedstrijden begon hij langs de kant. Tot hij als linksback de kans kreeg tegen Heracles Almelo. Het betekende de ommekeer voor de Fiorentina-huurling. Mede door blessures van St. Juste en Nieuwkoop keerde hij terug in het elftal in de gewonnen halve bekerfinale tegen Willem II.

Sterkhouder
Daarna werd er verloren van NAC Breda (2-1). Feyenoord én Diks rechtten de rug en wonnen vier keer op rij. Diks speelde solide en bleef uit de fouten die hij in het begin van het seizoen wél maakte. In de vier duels kregen de Rotterdammers vijf goals om de oren. Nul keer was de directe tegenstander van Diks trefzeker. Het kan verkeren in de voetballerij: van vierde keus naar sterkhouder in een team dat de weg omhoog heeft ingezet.

Met Diks in de basis pakte Feyenoord gemiddeld 2.18 punten per duel. Zijn concurrent Bart Nieuwkoop, die dit seizoen in de Eredivisie ongeslagen is met Feyenoord, blijft hem net voor.

Gemiddeld puntenaantal bij basisplaats als rechtsback

  • Nieuwkoop – 2,25 punten
  • Diks – 2,18 punten
  • St. Juste – 1,38 punt
  • Amrabat – 1,33 punt

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner