19.04.2018 09:00

Weghorst en Jahanbakhsh meest gevreesde duo

Tijdens de fraaie overwinning van AZ op Vitesse (4-3) was Alireza Jahanbakhsh met een hattrick de grote man van de wedstrijd. Daarnaast gaf hij één assist op Wout Weghorst. Het tweetal vormt samen de meest voorkomende assistgever en doelpuntenmaker van de Eredivisie. 

Weghorst was met een rake kopbal verantwoordelijk voor de 1-0, op aangeven van zijn kompaan uit Iran. Het was dit seizoen alweer de zesde voorzet die de vleugelaanvaller afleverde aan de boomlange spits. Daarmee doen ze het net iets beter dan het beste koppel van FC Utrecht (Gyrano Kerk > Cyriel Dessers) en Feyenoord (Steven Berghuis > Tonny Vilhena). Andersom gaf Weghorst dit seizoen drie keer de eindpass op Jahanbakhsh, waaronder eenmaal woensdagavond tegen Vitesse. Namens de Arnhemmers scoorden Bryan Linssen, Tim Matavž en Mason Mount.  

Meest voorkomende assistgever (l.) + doelpuntenmaker (r.) in de Eredivisie:

  • 6 doelpunten: Alireza Jahanbakhsh > Wout Weghorst
  • 5 doelpunten: Gyrano Kerk > Cyriel Dessers
  • 5 doelpunten: Steven Berghuis > Tonny Vilhena
  • 4 doelpunten: Denzel Dumfries > Reza Ghoochannejhad en nog vijf duo's

Door zijn drie doelpunten werd Jahanbakhsh de eerste speler van AZ sinds Vincent Janssen die viermaal betrokken was bij een doelpunt in één wedstrijd. De aanvaller van Tottenham Hotspur, momenteel uitgeleend aan het Turkse Fenerbahçe, scoorde in het treffen met PEC Zwolle op 16 april 2016 viermaal en hij gaf een assists op Dabney dos Santos. AZ won destijds zeer overtuigend van de Overijsselse club met 5-1.  

Topscorer
Bovendien is de 36-voudig international van Iran momenteel de topscorer van de Eredivisie. Willem II-spits is Fran Sol bezette tot woensdag de eerste plek, maar de Spaanse aanvaller kwam in het treffen met Feyenoord (1-5 verlies) niet tot scoren. Hij staat nu met zestien goals op gelijke hoogte met Weghorst en Hirving Lozano, die woensdagavond wel het net vonden. Bjørn Johnsen van ADO Den Haag staat met vijftien treffers op de derde plaats. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner