27.04.2018 10:00

De 5: Europa League-keepers met meeste saves

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met het schitterende optreden van Jan Oblak donderdagavond namens Atlético Madrid in de Europa League kijken we naar alle doelmannen met gemiddeld de meeste reddingen per duel*. Wat blijkt? De Slowaakse sluitpost staat bovenaan.

1: Jan Oblak - Atlético Madrid
"Hij is nu de beste keeper van de wereld. Niet alleen omdat hij mijn ploeggenoot is, maar kijk ook naar zijn reddingen en hoeveel punten hij voor ons pakt", sprak Atlético Madrid-aanvaller Antoine Griezmann lovend over de sluitpost na het treffen met Arsenal FC (1-1). De beste keeper van de wereld is wellicht een beetje subjectief, maar in de Europa League doet hij het fenomenaal. Met gemiddeld 4,8 reddingen per duel is er slechts één andere doelman die zo vaak zijn ploeg behoed voor een tegentreffer.

2: André Hansen - Rosenborg SK
Dat is de Noorse sluitpost uit Noorwegen, Hansen. De doelman van Rosenborg SK schakelde begin dit seizoen Ajax uit in de voorrondes van de Europa League en kende daarna persoonlijk een sterk toernooi. Net als Oblak maakte hij gemiddeld 4,8 reddingen per duel, al zorgde dat er niet voor dat de Noren Europees overwinterden. In Groep L waren het Russische Zenit St. Petersburg en het Spaanse Real Sociedad een maatje te groot. 

3: Renan - PFK Ludogorets
Een vaste deelnemer aan het toernooi is het Bulgaarse PFK Ludogorets. De ploeg, waar Virgil Misidjan onder contract staat, beleefde een knappe periode voor de winterstop. Zo eindigde het boven İstanbul Başakşehir F.K. en 1899 Hoffenheim. Dat had het niet in de minste plaats te danken aan de Braziliaanse sluitpost Renan. Met gemiddeld 4,5 reddingen per wedstrijd had hij een zeer groot aandeel in plaatsing voor de tweede ronde van het Europese toernooi. In dat tweeluik was AC Milan te sterk voor de Bulgaren.

4: Denis Scherbitski - FK Bate Borisov
De Wit-Russische doelman miste geen minuut in de poulefase van de Europa League, maar zijn prestaties waren niet genoeg om FK Bate Borisov Europees te laten overwinteren. De ploeg eindigde in de poule achter Arsenal FC, Rode Ster Belgrado en 1. FC Köln met slechts één overwinning. Een zeer pover Europees optreden, al onttrok doelman Scherbitski zich enigszins aan de collectieve malaise. Hoewel het tegen Arsenal 6-0 werd, hield hij nog een aantal fraaie ballen eruit. Gemiddeld kwam hij tot 4,3 reddingen per wedstrijd. 

5: Aly Keita - Östersunds FK
Nadat de Zweedse ploeg verrassend de poulefase overleefde, werd het in de tweede ronde van de Europa League geloot tegen Arsenal FC. Op eigen veld ging de ploeg met 3-0 onderuit, waardoor het duel in Londen een formaliteit leek. Niets bleek minder waar, want Östersunds kwam brutaal op 0-2, maar door de 1-2 van Bosniër Sead Kolašinac bekerden The Gunners alsnog door. Daarmee stopte het geweldige Europese avontuur van Östersunds, dat onder meer Galatasaray, PAOK Saloniki en Hertha BSC al had uitgeschakeld. Gedurende het seizoen had het in Aly Keita een geweldige sluitpost. In zijn acht wedstrijden maakte hij gemiddeld vier cruciale reddingen per duel. 

De laatste 5:
Winnaars van de KNVB beker
Meest talentvolle trainers van Europese velden
Geweldig ontwikkelde huurspelers in Eredivisie
Verwachte promovendi naar topcompetities
Laatste debuten van voorgangers Koeman

* Alleen keepers met meer dan vier wedstrijden in de Europa League zijn opgenomen in deze lijst.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner