30.04.2018 11:52

49e landstitel voor Celtic na show tegen rivaal

Celtic FC viert feest na doelpunt in kampioenswedstrijd tegen Rangers FC
Celtic FC viert feest na doelpunt in kampioenswedstrijd tegen Rangers FC

Celtic FC heeft zich voor de zevende keer op rij gekroond tot landskampioen in Schotland. Dat gebeurde na een 5-0 overwinning op eeuwige rivaal Rangers FC, een evenaring van de grootste zege ooit op de herboren stadgenoot.

De Franse spits Odsonne Edouard schoot zijn ploeg op 1-0 en 2-0. Net voor rust maakte James Forrest er zelfs 3-0 van, waardoor de feestvreugde alvast kon losbarsten. Na de onderbreking maakte Celtic het feest compleet door uit te lopen tot een sensationele 5-0 zege. Tom Rogić en Callum McGregor waren trefzeker. Het betekende een evenaring van de grootste zege van Celtic op de rivaal ooit. In 1894 werd het ook 5-0.

De ploeg van coach Brendan Rodgers veroverde de 49e landstitel in de clubgeschiedenis. Toch is Rangers lijstaanvoerder wat betreft behaalde kampioenschappen. Sinds de start van de Schotse competitie in 1891 werden 122 titels verdeeld.

Meeste landstitels in Schotland

  1. Rangers FC – 54
  2. Celtic FC – 49
  3. Hibernian FC, Heart of Midlothian en Aberdeen FC – 4
  4. Dumbarton FC – 2
  5. Third Lanark AC, Motherwell FC, Dundee FC, Kilmarnock FC en Dundee United – 1

Hegemonie
De hegemonie van Celtic is groot in Schotland. De afgelopen zeven jaar werd de club steevast onbedreigd landskampioen, overigens geen record. Rangers werd tussen 1989 en 1997 negen keer op rij kampioen, Celtic flikte datzelfde tussen 1966 en 1974.

Celtic miste de afgelopen jaren concurrentie, mede door het faillissement van Rangers. Die club moest in het seizoen 2012/2013 opnieuw beginnen op het vierde niveau van Schotland. Afgelopen seizoen keerde de gevallen topclub terug in de hoogste competitie.

Kampioenspoule
In de Schotse Premiership treffen de twaalf clubs elkaar in de reguliere competitie drie keer. Daarna worden de eerste zes ploegen in een kampioenspoule gezet en de onderste zes gaan strijden tegen degradatie. Met nog drie wedstrijden te spelen is Celtic niet meer te achterhalen door concurrenten Aberdeen FC en Rangers.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner