02.05.2018 16:00

De mogelijke CL-tegenstanders van PSV en Ajax

PSV (als landskampioen) en Ajax (als nummer twee) moeten volgend seizoen de Eredivisie verdedigen in de Champions League. Maar de route naar de poulefase gaat voor beide clubs langs de voorrondes. Dit zijn de mogelijke opponenten van de twee Nederlandse grootmachten*. 

PSV
PSV is de eerste Nederlandse ploeg die als landskampioen via de voorrondes van de Champions League het hoofdtoernooi moeten betreden. Dat komt door de magere prestaties van de Nederlandse clubs in de afgelopen jaren in de Europese toernooien. Daarom zijn landen als Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië Nederland recentelijk gepasseerd op de UEFA Club Ranking.

PSV stroomt in via de play-offs, de laatste voorronde voor de poulefase. Dat doet men via de kampioenenroute, waardoor de ploeg onder meer de nummers twee, drie en vier van sterker geachte landen ontloopt (bijv. AS Monaco en SL Benfica). In de play-offs heeft PSV zeer waarschijnlijk een geplaatste status, waardoor de club mogelijk één van de vier onderstaande ploegen treft.

Mogelijke opponenten PSV in de play-offs van de Champions League:

  • FC Steaua Bucuresti (Roemenië)
  • APOEL Nicosia (Cyprus)
  • Legia Warschau (Polen)
  • BSC Young Boys (Zwitserland)

Als PSV het hoofdtoernooi bereikt, komt de ploeg zoals het er nu voorstaat in pot 4. Dat is de zwakste pot, waardoor de sterkste tegenstanders mogelijk zijn. Maar ook zijn er een aantal clubs te loten die op papier te doen lijken, al is dat begrip de laatste jaren steeds minder van toepassing voor clubs uit Nederland. Het is nog behoorlijk speculeren, maar als er in de nationale competities niets verandert, zijn dit twee mogelijke Champions League-poules voor PSV in het volgende seizoen.

Mogelijke Champions League-poules waarin PSV terecht kan komen:

  • Bayern München, Tottenham, Real Madrid, PSV
    of bijvoorbeeld
  • Lokomotiv Moskou, FC Basel, PFK Ludogorets, PSV

Ajax
De Amsterdammers lieten afgelopen weekend AZ definitief achter zich in de Eredivisie, waardoor het als nummer twee van de competitie naar de tweede voorronde van de Champions League gaat. Als de ploeg van Erik ten Hag de poulefase wil bereiken, moet het liefst drie voorrondes overleven en dus zes wedstrijden spelen. Ook dat is meer dan de afgelopen jaren, want de nummer twee van de Eredivisie stroomde tot en met het huidige seizoen in de derde voorronde in. 

Als Ajax het kwalificatietoernooi betreedt, behoort het zeer waarschijnlijk tot de geplaatste ploegen. Daarmee ontloopt het voorlopig de zwaardere tegenstanders. Er zijn twee andere ploegen geplaatst voor de tweede voorronde: FC Basel en PAOK Thessaloniki. Voor FC Basel geldt dat het sowieso tot de geplaatste ploegen behoort, voor Ajax is dat nog niet het geval. De Amsterdammers hebben op dit moment wel goede papieren om die status te bereiken. 

Mogelijke opponenten Ajax in de tweede voorronde van de Champions League:

  • Istanbul Başakşehir (Turkije)
  • Slavia Praag (Tsjechië)
  • Sturm Graz (Oostenrijk)

Als Ajax doorstroomt naar de derde voorronde van de Champions League, zal de geplaatste status waarschijnlijk verdwijnen, door de toetreding van AS Monaco, Dinamo Kiev en SL Benfica. Dat zijn dan ook de mogelijke tegenstanders van de hoofdstedelingen in die fase van het kwalificatietoernooi. Slechts vier clubs bereiken dan de play-offs voor niet-kampioenen. Een zware opgave dus voor Ajax. Als Ten Hag met zijn ploeg het hoofdtoernooi bereikt, liggen er grotere kansen (ten opzichte van PSV), om niet in pot 4 maar in pot 3 te komen. Maar ook dan is er alsnog een zware/relatief eenvoudige poule te formeren. 

Mogelijke Champions League-poules waarin Ajax terecht kan komen:

  • Manchester City, Borussia Dortmund, Ajax, Valencia CF
    of bijvoorbeeld
  • FC Porto, FC Basel, Ajax, Club Brugge

* Op basis van de standen in nationale competities op 30 april 2018.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner