02.05.2018 22:38

Doelpuntenrecord voor CL-finalist Liverpool FC

Liverpool FC heeft de finale van de Champions League bereikt. Dat deden de Engelsen door in de halve finale in de return met 4-2 te verliezen van AS Roma, nipt voldoende om de laatste twee te bereiken na de galashow van een week geleden (5-2). 

Door de twee treffers zorgde Liverpool ervoor dat de ploeg het all-time doelpuntenrecord van FC Barcelona afpakte. In 1999/2000 maakte het Barcelona van Louis van Gaal, met destijds Ruud Hesp, Frank de Boer, Winston Bogarde, Boudewijn Zenden, Patrick Kluivert onder contract in Catalonië, in totaal 45 doelpunten dat Europese seizoen. Liverpool stond voor woensdagavond op 44 treffers, maar is nu over de Spaanse ploeg heengewipt met 46 goals.

Clubs met meeste doelpunten per Champions League-seizoen:

  1. Liverpool: 46 in 14 duels (2017/2018)*
  2. Barcelona: 45 in 16 duels (1999/2000
  3. Real Madrid: 41 in 13 duels (2013/2014) 
  4. Manchester United: 37 in 16 duels (2002/2003)*
  5. Real Madrid: 36 in 13 duels (2016/2017) 

Bij de Romeinen ontbrak Kevin Strootman, die nog te veel last had van de tik die hij vorige week in de heenwedstrijd had opgelopen. Bij Liverpool FC stonden Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum wel in de basis. Die laatste bezorgde zichzelf een primeur, door bij de 1-2 zijn eerste treffer (video onder) in Engelse dienst in een ander stadion te maken dan voor het thuispubliek van Newcastle United (zijn vorige werkgever) of Liverpool FC. Even daarvoor had Sadio Mané de 0-1 gemaakt en James Milner met een eigen treffer de 1-1. 

Na de onderbreking ging AS Roma onder leiding van Edin Džeko op zoek naar eenzelfde kunststukje als tegen FC Barcelona in de vorige ronde, toen het in de return drie doelpunten uit het heenduel wist weg te poetsen. Dat lukte niet, al maakte de Bosnische aanvaller nog wel de 2-2. Het was alweer de achtste treffer van de spits in de Champions League dit seizoen, het dubbele van zijn beste seizoen tot nu toe ooit: 2009/2010 met VfL Wolfsburg

Radja Nainggolan zorgde er in de slotfase voor dat AS Roma met de zege van het veld stapte met twee late treffers: 4-2. In totaal werden er dertien doelpunten gemaakt in dit tweeluik: 7-6 in het voordeel van Liverpool. Nooit eerder maakten twee clubs gezamenlijk zoveel treffers in dit stadium van het toernooi tijdens een dubbele ontmoeting. Daarmee gaat Liverpool naar de finale van de Champions League. Op 26 mei zal Real Madrid de tegenstander fungeren in Kiev, Oekraïne. De Madrilenen zullen dan op zoek gaan naar de derde titel op rij, een unicum.

Indien Liverpool het toernooi op haar naam weet te schrijven, neem het de derde plaats met meeste eindzeges in eigen handen. The Reds wonnen de Champions League en de Europa Cup 1 (de voorloper) tot op heden vijf keer, net als FC Barcelona en Bayer München. Alleen AC Milan (zeven) en Real Madrid (twaalf) wonnen het grootste Europese toernooi vaker.

* Is inclusief de voorrondes. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner