03.05.2018 12:00

EK u17: de opvolgers van De Ligt, Vilhena en co

Voor de talenten uit Nederland die jonger zijn dan zeventien jaar begint vrijdag het Europees Kampioenschap in Engeland. De ploeg van Albert Stuivenberg moet in Poule D zien af te rekenen met de leeftijdsgenoten van Duitsland, Spanje en Servië.

Daarmee wordt het een loodzware opgave voor de talenten. De selectie van Nederland bestaat niet uit grote blikvangers, Ajax is met zes spelers hofleverancier van de groep talenten. Zo spelen Nordin Musampa, Jurriën Timber, Liam van Gelderen, Enric Llansana, Quinten Timber en Brian Brobbey normaliter in het shirt van de Amsterdammers. Er is één speler opgeroepen die niet bij een Nederlandse club actief is: Daishawn Redan (foto onder) van Chelsea FC. De voormalig spits van Ajax verloor onlangs nog de Youth League-finale van FC Barcelona met 0-3. 

De volgende clubs hebben spelers in de Oranje u17 selectie:

  • Ajax: 6 spelers
  • Feyenoord: 5 spelers
  • AZ en PSV: 3 spelers 
  • Sparta, FC Utrecht, Chelsea FC: 1 spelers

> Bekijk de huidige selectie van Oranje u17 voor het EK in Engeland <

Nederland u17 was er de afgelopen jaren steevast bij op het EK. Van de laatste zeven toernooien was het maar één keer afwezig. Alleen in 2013 toen het toernooi in Slowakije werd gehouden, was Nederland niet van de partij. Vorig jaar was Duitsland u17 in de kwartfinale een maatje te groot voor de Nederlanders: 2-1. In 2014 was Oranje u17 dicht bij de eindzege. Met onder meer Abdelhak Nouri in de gelederen werd de finale behaald, maar na strafschoppen was Engeland u17 (met onder meer Dominic Solanke) te sterk. Kijkende naar de laatste toernooien, zijn er een aantal topspelers van het hedendaagse Nederlandse voetbal uitgekomen. 

Toppers van nu van Oranje u17 tijdens de laatste vijf toernooien:

  • EK 2017: Kik Pierie
  • EK 2016: Matthijs de Ligt, Tyrell Malacia, Owen Wijndal, Ferdi Kadıoğlu, Justin Kluivert, Donyell Malen, Dylan Vente
  • EK 2015: Timothy Fosu-Mensah, Matthijs de Ligt, Rick van Drongelen, Donyell Malen, Jay-Roy Grot
  • EK 2014: Hidde ter Avest, Donny van der Beek, Steven Bergwijn
  • EK 2012: Riechedly Bazoer, Jorrit Hendrix, Nathan Aké, Tonny Vilhena, Queensy Menig

Zaterdag om 16.00 uur speelt Oranje u17 de eerste wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Duitsland. Op 8 en 11 mei wachten vervolgens respectievelijk Spanje u17 en Servië u17. Die beide duels staan gepland om 20.00 uur.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner