06.05.2018 20:00

Mount kroont zich tot meest waardevolle tiener

Vitesse-middenvelder Mason Mount was dit seizoen de meest waardevolle tiener in de Eredivisie. De huurling van Chelsea was bij zeventien doelpunten betrokken en daarmee blijft hij Ajacied Justin Kluivert net voor.

De negentienjarige Mount kwam dit seizoen in 29 duels in actie voor de Arnhemmers, waarin hij bij zestien doelpunten betrokken was: negen goals en acht assists. Dat betekent dat de Engelsman bij zeventien van de in totaal 63 treffers van Vitesse betrokken was. Een percentage van 27 procent. Mount was overigens niet de meest waardevolle speler van zijn club. Dat was namelijk Bryan Linssen.

Meest waardevolle spelers Vitesse

  1. Bryan Linssen – 20 (vijftien goals en vijf assists)
  2. Mason Mount – 16 (negen goals en zeven assists)
  3. Tim Matavž – 15 (veertien goals en één assist)


Justin Kluivert, zaterdag negentien jaar geworden, was in dertig wedstrijden voor Ajax bij vijftien doelpunten betrokken, twee minder dan zijn Engelse concurrent. Ook FC Groningen-middenvelder Ritsu Doan (19) nam deel aan de productie van zijn club. De Japanner scoorde negen keer en bereidde drie goals voor.

Efficiënt
De drie waardevolste tieners waren echter niet de meest efficiënte spelers. Van alle spelers onder de twintig jaar met meer dan vijf duels was Feyenoord-spits Dylan Vente bij speeltijd relatief het vaakst betrokken bij een goal. De achttienjarige debutant van dit seizoen speelde negen duels voor de Rotterdammers. Daarin scoorde hij drie keer en gaf hij vier assists. Dat betekent dat hij per wedstrijd gemiddeld bij 0,78 doelpunt betrokken is.

De jongelingen kwamen overigens niet in de buurt van Alireza Jahanbakhsh, de meest waardevolle speler van dit Eredivisieseizoen. De 24-jarige aanvaller van AZ was bij 33 doelpunten betrokken dit seizoen. Hij werd met 21 treffers topscorer van de Eredivisie en gaf twaalf assists aan ploeggenoten.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner