12.05.2018 20:17

Dortmund-icoon Weidenfeller neemt na 16 jaar afscheid

Borussia Dortmund-doelman Roman Weidenfeller zwaait na zestien jaar trouwe dienst bij zijn club af. De sluitpost kwam in de slotseconden van de met 3-1 verloren wedstrijd tegen 1899 Hoffenheim binnen de lijnen.

Zo plaatsen Borussia Dortmund en 1899 Hoffenheim zich voor Champions League-voetbal. In de 94e minuut bracht de vertrekkende coach Peter Stöger de 37-jarige doelman nog in het veld voor Roman Bürki, om hem een waardig afscheid te gunnen.

Kaiserslautern
Weidenfeller kwam zestien jaar geleden over van FC Kaiserslautern. Voor die club keepte hij slechts zes wedstrijden in de Bundesliga, alvorens hij de stap naar Borussia Dortmund maakte. Daar lukte het niet meteen om een basisplaats te veroveren. Pas in zijn derde seizoen werd hij eerste doelman.

Dat bleef hij elf seizoenen lang. In totaal speelde de vijfvoudig international 453 wedstrijden voor de zwartgele formatie. Dat maakt hem overigens niet de speler met de meeste duels voor Dortmund.

Meeste wedstrijden Borussia Dortmund

  1. Michael Zorc – 571 wedstrijden
  2. Roman Weidenfeller – 453 wedstrijden
  3. Stefan Reuter – 420 wedstrijden
  4. Lars Ricken – 407 wedstrijden
  5. Dedé – 398 wedstrijden

Vanaf het seizoen 2015/2016 werd de speeltijd van Weidenfeller beperkter. In de afgelopen drie seizoenen keepte hij slechts tien duels in de Bundesliga. In de jaren dat hij wel het doel verdedigde, was Dortmund uiterst succesvol. Het leverde twee landstitels op, een Duitse Supercup en tweemaal de DFB Pokal. Ook prijkt de winst van het WK voetbal in 2014 op zijn palmares.

Met het stoppen van de goalie neemt Dortmund afscheid van zijn langst dienende speler in de selectie. Marcel Schmelzer speelt sinds 2008 in de hoofdmacht, Łukasz Piszczek sinds 2010.


De Bundesliga kende een waanzinnig spannende laatste speelronde. Klik hier of op de afbeelding.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner