17.05.2018 22:05

Oranje u17 hoopt op evenaring uit 2011 en 2012

De spelers van Oranje onder zeventien hebben de finale van het Europees Kampioenschap in Engeland bereikt. Na een slopende 0-0 won de ploeg na strafschoppen tegen de Engelse leeftijdsgenoten. Daarmee houdt de ploeg zicht op een herhaling van het kunststukje dat in 2011 en 2012 werd opgevoerd door Oranje u17.  

Omdat er na tachtig minuten niet werd gescoord, ging het duel naar strafschoppen. Een vertrouwd fenomeen voor de ploeg van Kees van Wonderen, daar het in de vorige ronde Ierland op die manier uitschakelde. De eerste elf spelers wisten allemaal het net te vinden. Folarin Balogun, de eerste speler die zijn strafschop niet tot doelpunt promoveerde, werd meteen de schlemiel. Door de redding van Feyenoord-doelman Joey Koorevaar won Oranje u17 de penaltyserie met 6-5.

Met de overwinning in de halve finale op het EK wist de ploeg voor het achtste duel op rij te winnen, de langste reeks in dit decennium. De laatste nederlaag was in maart van dit seizoen, toen Engeland in een vriendschappelijk duel wél van Oranje u17 wist te winnen. De Engelsen wonnen in maart met 0-2.

Herhaling uit 2011 en 2012?
Nederland u17 was er de afgelopen jaren steevast bij op het EK. Van de laatste zeven toernooien was het maar één keer afwezig. Alleen in 2013 toen het toernooi in Slowakije werd gehouden, was Nederland niet van de partij. Vorig jaar was Duitsland u17 in de kwartfinale een maatje te groot voor de Nederlanders: 2-1. Begin dit decennium was Oranje wel tweemaal achtereen succesvol, beide keren werd Duitsland toen verslagen in de finale.

2012: Duitsland - Nederland 1-1, 4-5 na strafschoppen
2011: Nederland - Duitsland 5-2

De tegenstander in de finale van het Europees Kampioenschap voor spelers onder de zeventien is Italië. Die ploeg schakelde eerder op de dag België uit door met 2-1 te winnen. De finale vindt plaats op zondagavond om 19.15 uur en wordt afgewerkt in het New York Stadium (Rotherham, Engeland).

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner