18.05.2018 10:00

De 5: onbekendste Golden Players van het EK u17

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de finaleplek van Oranje u17 op het Europees Kampioenschap kijken we naar vijf zeer onbekende spelers die werden uitgeroepen tot de beste spelers ooit en die eigenlijk niet passen in het rijtje met Cesc Fàbregas, Wayne Rooney, Toni Kroos en Max Meyer. 

1: Anton Mitryushkin - 2013 (Rusland)
Tijdens EURO 2013 in Slowakije won Rusland, met Mitryushkin als aanvoerder, het toernooi door in de finale Italië te verslaan. Dat gebeurde na strafschoppen, evenals in de halve finale tegen Zweden. In de finale keerde de Russische doelman Mitryushkin drie Italiaanse penalty's. Mede daardoor zal hij de titel van Golden Player hebben ontvangen. In navolging van onder meer Fabregas, Rooney en Kroos leek hem een mooie toekomst te verwachten. Echter brak Mitryushkin nooit door bij Spartak Moskou, dat hem in januari 2016 van de hand deed. In tweeënhalf jaar tijd keepte hij 58 wedstrijden bij het Zwitserse FC Sion. Gaat de inmiddels 22-jarige sluitpost zijn talent ooit nog écht inlossen?

2: Danijel Aleksić - 2008 (Servië)
De nu 27-jarige aanvaller stond ooit te boek als een enorm talent. Zo kwam hij in 2008 uit voor vier verschillende nationale ploegen van Servië: u17, u19, u21 en namens de A-ploeg. Tijdens EURO 2008 in Turkije scoorde hij in het openingsduel (0-2 tegen Schotland) twee goals, waaronder een fenomenale omhaal. In het daaropvolgende duel hield Jeroen Zoet de aanvoerder van de Servische ploeg van scoren af (1-0 voor Oranje u17). Omdat daarna ook niet werd gewonnen van gastland Turkije (0-0) werd Servië al in de poule uitgeschakeld. Toch weerhield dat de organisatie niet om hem uit te roepen tot Golden Player. Zijn talent heeft hij nooit waargemaakt, want na omzwervingen via onder meer Vojvodina, FK Voždovac, AO Kavala en AC Arles-Avignon is hij nu bij FC St. Gallen beland. In de Zwitserse Super League gaat het goed met Aleksić, hij scoorde 23 keer in 88 wedstrijden.

3: Kyle Ebecilio - 2011 (Nederland)
In Nederland is Ebecilio (24) wellicht bekend, maar over de landsgrenzen zal dat anders zijn. Toch werd hij tijdens het toernooi in 2011 in Servië uitgeroepen tot de Golden Player. Dat kwam mede omdat Oranje u17 een nagenoeg perfect toernooi speelde. De ploeg incasseerde slechts twee treffers, allebei pas in de finale. Maar omdat het zelf vijf keer scoorde, won Oranje u17 met 5-2 van de Duitse leeftijdsgenoten. Ebecilio was de grote man door gedurende het toernooi driemaal het net te vinden en daarmee topscorer van het toernooi te worden, samen met onder meer Tonny Vilhena. De middenvelder was destijds jeugdspeler bij Arsenal FC, dat hem had overgenomen van Feyenoord. Na mislukte periodes bij FC Twente, Nottingham Forest en ADO Den Haag zit Ebecilio nu sinds januari bij NEC nadat hij een half jaar clubloos was. Minuten maakte hij nog niet in Nijmegen.

4: Connor Wickham - 2010 (Engeland)
Met meer dan honderd Premier League-wedstrijden namens Sunderland AFC en Crystal Palace achter zijn naam is Wickham (25) geen heel onbekende speler, maar de verwachtingen lagen een stuk hoger voor de beste speler van EURO 2010. De aanvaller speelde tijdens het toernooi in Liechtenstein twee anonieme groepswedstrijden, maar in de knockout-fase eiste hij de hoofdrol op. In de halve finale door tweemaal te scoren tegen het Frankrijk van onder meer Paul Pogba (2-1) en in de finale matchwinner te worden (2-1). 

5: Odsonne Edouard - 2015 (Frankrijk)
Edouard is met twintig jaar de jongste speler in deze lijst en heeft dus ook de minste tijd gehad om zijn talent in te lossen. Tijdens EURO 2015 in Bulgarije was hij bij eindwinnaar Frankrijk de absolute vedette van de ploeg. In totaal scoorde Edouard namelijk acht treffers in vijf wedstrijden, waarmee hij met een straatlengte voorsprong topscorer van het toernooi wist te worden. De spits maakte onder meer een hattrick in de finale tegen Duitsland: 4-1. De jeugdspeler van Paris Saint-Germain brak niet door in Parijs, terwijl zijn verhuurperiode aan Toulouse FC ook geen groot succes was. Dit seizoen is hij verhuurd aan Celtic FC, maar met slechts twaalf basisplaatsen in de competitie is hij nog geen schim van zichzelf van tijdens EURO 2015.

De laatste 5
Laatste promovendi via de nacompetitie
Langst dienende spelers in de Eredivisie
De EL-keepers met de meeste saves
Winnaars van de KNVB beker
Meest talentvolle trainers van Europese velden

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner