20.05.2018 21:05

Oranje wint finale en pakt record eindzeges EK u17

Het Nederlands elftal voor spelers onder de zeventien jaar heeft de finale van EURO 2018 gewonnen. Dat deed Oranje door in de finale de strafschoppen beter te nemen dan Italië. Het betekende voor de talenten een evenaring van het recordaantal eindzeges.

Spanje had tot op heden namelijk als enige land het toernooi, dat sinds 2002 bestaat en in totaal zeventien keer werd gehouden, drie keer op haar naam geschreven (2007, 2008, 2017). Oranje volgde samen met vier andere landen achter de Spanjaarden, maar door de overwinning op Italië heeft de ploeg eveneens het toernooi drie keer gewonnen. De voorgaande twee eindzeges waren in 2012 en 2011. 

Recordwinnaars van EURO u17:

  1. Drie eindzeges: Spanje, Nederland
  2. Twee eindzeges: Engeland, Frankrijk, Rusland, Portugal
  3. Eén eindzege: Duitsland, Zwitserland, Turkije

Het duel golfde constant op en neer, waarbij de Nederlandse talenten de overhand hadden. Voor de onderbreking werd dat niet uitgedrukt in treffers, maar dat gebeurde vlak na rust wel door Jurriën Timber. Lang kon Oranje u17 niet genieten van de voorsprong, want Italië kwam met twee fenomenale treffers van Samuele Ricci en Alessio Riccardi op voorsprong. Omdat Brian Brobbey een kleine tien minuten voor tijd de gelijkmaker tegen de touwen werkte, ging het duel naar strafschoppen.

Dat was voor de ploeg van Kees van Wonderen geen nieuw verschijnsel, want Ierland en Engeland werden in respectievelijk de kwartfinale en halve finale al via penalty's verslagen. Het was voor de eerste keer sinds de finale van 2012 dat de eindstrijd naar strafschoppen ging. Ook toen was Oranje u17 finalist en werden de leeftijdsgenoten van Duitsland verslagen. Tijdens de strafschoppenserie werd doelman Joey Koorevaar de grote man door de eerste twee Italiaanse inzetten te keren. Omdat Oranje nergens faalde, mocht Ramon Hendriks de beslissende maken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner