22.05.2018 08:30

Ajax als eerste in actie in Europa, PSV laatste team

De Eredivisie is net als de andere Europese competities ten einde. Het Wereldkampioenschap in Rusland staat voor de deur, met de finale op 15 juli 2018 op de planning. Met een beetje pech, of geluk voor die spelers, staan daar een aantal spelers van Ajax, terwijl die club een kleine tien dagen later al haar eerste Europese duel in de Champions League voorronde heeft afgewerkt. Hier een overzicht van de trajecten die de Nederlandse clubs dienen af te leggen om de groepsfase te bereiken.

Champions League
PSV
Voor de grootste Europese competitie plaatsen twee ploegen zich: kampioen PSV en nummer twee Ajax. Door de matige prestaties van de Nederlandse clubs in het recente Europese verleden mogen geen van deze teams mag direct door naar de groepsfase. PSV heeft door het kampioenschap wel een een groot voordeel, want de ploeg komt pas eindig augustus voor de eerste keer in actie tijdens de play-offs en heeft daarin een beschermde status door de sterke coëfficiënt van 36.000. Naar alle waarschijnlijkheid wordt één van deze ploegen de tegenstander van PSV.

  • APOEL Nicosia (27.000)
  • Legia Warschau (24.500)
  • NK Maribor (21.750)
  • Young Boys (20.500)

Mochten de Eindhovenaren dat duel verliezen, belandt het gegarandeerd in de groepsfase van de Europa League. Als PSV het hoofdtoernooi van de Champions League wel bereikt, komt de ploeg in pot vier. Dat is de zwakste pot, waardoor de sterkste tegenstanders mogelijk zijn. Maar ook dan zijn er kansen, aangezien een ploeg als Lokomotiv Moskou in pot één zit door het Russische kampioenschap. 

Ajax
De Amsterdammers komen zoals gezegd al op 24 of 25 juli in actie in de voorronde van de Champions League. Ajax (coëfficiënt 53.500) betreedt de kwalificatiereeks namelijk al in de tweede voorronde, wat betekent dat de ploeg drie tweeluiken moet zien te overleven om in de groepsfase te belanden. Een zeer lastig karwei, die begint met een dubbele ontmoeting tegen PAOK Thessaloniki of Sturm Graz. Als Ajax dat duel verliest, kan het nog via de voorrondes van de Europa League in die groepsfase belanden. Als Ten Hag met zijn ploeg het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt, zal het bij de loting in pot drie zitten.

Instroommomenten Nederlandse clubs in de Champions League:

  • PSV: play-offs, eerste duel op 21 of 22 augustus
  • Ajax: tweede voorronde, eerste duel op 24 of 25 juli

Europa League
Feyenoord
De overwinning van Atlético Madrid in de finale van de Europa League tegen Olympique Marseille (3-0) was slecht nieuws voor Feyenoord. Had Marseille gewonnen, dan was Feyenoord zeker van een plaats in de groepsfase. Nu moet de ploeg zich via de derde en vierde voorronde van de Europa League zien te plaatsen voor de groepsfase. Daarin hebben de Rotterdammers wel een beschermde status, waardoor sterke tegenstanders als Sevilla FC en Zenit St. Petersburg in ieder geval worden ontlopen.

AZ Alkmaar
Als nummer drie van de Eredivisie plaatste de ploeg van John van den Brom zich voor de tweede voorrondes van de Europa League. Vanwege enkele prima resultaten in Europa genieten de Alkmaarders zeer waarschijnlijk elke ronde van het kwalificatietoernooi van een beschermde status. Wil AZ de groepsfase van de Europa League bereiken dan moet het drie dubbele ontmoetingen zien te winnen. 

Vitesse
Voor de winnaar van de play-offs om Europees voetbal geldt ongeveer hetzelfde als AZ. De Arnhemmers stromen het toernooi in de tweede ronde in, wat betekent dat er drie rondes overleefd moeten worden om naar de groepsfase te gaan. Vitesse heeft echter een grote kans dat het alleen in de tweede voorronde van een beschermde status geniet. Daardoor lijken de derde en vierde kwalificatie-tweeluiken een zeer pittig karwei te worden. 

Instroommomenten Nederlandse clubs in de Europa League League:

  • Feyenoord: derde voorronde, eerste duel op 9 augustus
  • AZ: tweede voorronde, eerste duel op 26 juli
  • Vitesse: tweede voorronde, eerste duel op 26 juli

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner