24.05.2018 08:30

Ajax in top 30 meest waardevolle clubs ter wereld

Op de ranglijst van meest waardevolle voetbalclubs van de hele wereld bezet Ajax de 29e plek. De waarde van Amsterdammers wordt geschat op ongeveer 283 miljoen euro door KPMG, een bedrijf dat deel uitmaakt van een groot internationaal netwerk van professionele accountants- en advieskantoren en helpt organisaties met advies over wet- en regelgeving. PSV is voor het eerst sinds lange tijd uit de top 32 gekelderd. 

Volgens KPMG spelen de resultaten op social media een heel belangrijke rol. Ajax heeft op Instagram, het snelstgroeiende sociale medium, inmiddels 721.000 volgers. Dat is nog wel altijd minder dan het aantal volgers op Twitter (961.000), terwijl de grootste groep zich op Facebook bevindt: 2,4 miljoen volgers. "Er bestaat duidelijk een verband tussen de aanwezigheid van de club op de sociale media, de prestatie op het veld, de waarde van het merk en de uiteindelijke waarde van het voetbalbedrijf", zegt Paul Adriani van KPMG’s Sports Analytics Advisory Practice.

"Alle 32 clubs samen kregen er het afgelopen seizoen 111 miljoen nieuwe volgers bij. Vooral op Twitter en Instagram nam het aantal volgers toe, in mindere mate op Facebook. Hoewel de inkomsten uit de digitale activiteiten nog altijd verwaarloosbaar is, is het verzilveren van de waarde van de sociale media van cruciaal belang voor de clubs om concurrerend te kunnen blijven en hun winstgevendheid te kunnen vergroten", laat Adriani weten.

"Hoewel Facebook met een aandeel van 60% nog altijd het grootste platform is, is de opkomst van Instagram onbetwistbaar. Hoewel dit voor veel clubs een relatief nieuw platform is, heeft het op dit moment al eenzelfde aandeel als Twitter. Het feit dat de drie clubs die op de sociale media het meest worden gevolgd, Real Madrid, Barcelona en Manchester United, nu al meer volgers hebben op Instagram dan op Twitter bewijst de opkomst van dit platform. En de groei is er voorlopig niet uit."

Overigens is de 283 miljoen van Ajax een schijntje in vergelijking met de grootste ploegen ter wereld. Hoewel de nummer twee van de Eredivisie de meest vermogende club van Nederland is, bedraagt de geschatte waarde van koploper Manchester United ongeveer drie miljard euro meer. Volgens KPMG is de Engelse club het meeste geld waard: 3,2 miljard euro. Achter Manchester United volgen Real Madrid (2,9 miljard), FC Barcelona (2,7 miljard) en Bayern München (2,5 miljard).

"Hoewel zowel Real Madrid als Barcelona hun inkomsten zagen toenemen, hadden beide clubs te maken met een verslechtering van de belangrijkste financiële parameters die KPMG hanteert", vervolgt Adriani. "En ondanks dat Manchester United in vergelijking met Real Madrid geen sportieve prestaties van formaat kende en de exploitatie-inkomsten zelfs iets zag dalen, wist de club toch verder afstand te nemen van de Spanjaarden." Bekijk hieronder de top 32 meest waardevolle clubs volgens KPMG.

> Klik hier of op de afbeelding om te vergroten. <

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner