08.06.2018 13:00

Jeugdspelers Ajax verlaten Amsterdam steeds jonger

Met de zomer voor de boeg golft het van de transfergeruchten. Komt er een mooie club voor Jeroen Zoet? Was dit het laatste seizoen van Tonny Vilhena bij Feyenoord? En gaat Ajax financiële klappers maken met de verkopen van onder meer Matthijs de Ligt en Justin Kluivert? Laatstgenoemde schijnt volgens Voetbal International zo goed als zeker te verkassen naar AS Roma. 

Vier voorbeelden van jeugdspelers* die zijn opgeleid door Ajax, PSV en Feyenoord die mogelijk na de zomer elders voetballen. Het recordbedrag dat een club ontving voor een zelfopgeleide speler staat op naam van PSV. De Eindhovenaren ontvingen de hoofdprijs voor Memphis Depay, die in de zomer van 2016 voor 34 miljoen euro** naar Manchester United verkaste. Toch is het Ajax dat deze eeuw het meeste geld verdiende als we alle transfersommen van de vertrokken jeugdspelers*** bij elkaar optellen. De Amsterdammers toucheerden namelijk 245,5 miljoen euro. Dat bedrag is veel hoger dan Feyenoord (96,9 miljoen) en PSV (65,6 miljoen) ontvingen voor spelers uit de eigen jeugd.

Inkomsten door verkoop jeugdspelers deze eeuw en de drie duurste transfers per club:

 1. Ajax: 245,5 miljoen euro
  Duurste drie spelers – Klaassen (27 miljoen), Sneijder (27 miljoen), Blind (17,5 miljoen)
 2. Feyenoord: 96,9 miljoen euro
  Duurste drie spelers – Kongolo (15 miljoen), Clasie (15 miljoen), Drenthe (15 miljoen)
 3. PSV: 65,6 miljoen euro
  Duurste drie spelers – Memphis (34 miljoen), Locadia (17 miljoen), Willems (5 miljoen)

De hoofdstedelingen verkochten deze eeuw 36 spelers die uit de eigen jeugd kwamen, het hoogste aantal van de drie Nederlandse topclubs. Feyenoord zag 21 jeugdspelers na verkoop vertrekken, terwijl PSV elf jeugdspelers middels een transfersom van de hand deed. Als De Ligt (achttien) en Justin Kluivert (negentien) vertrekken, verlaten zij Ajax ver onder de gemiddelde leeftijd waarop jeugdspelers van de Amsterdamse club verlieten deze eeuw. De laatste drie seizoenen is er al een ontwikkeling gaande dat spelers van Ajax steeds jonger achter zich lieten. Recent waren dat onder meer Riechedly Bazoer (twintig), Kenny Tete (21), Jaïro Riedewald (twintig).

Daardoor moest Ajax toezien hoe de gemiddelde leeftijd steeds verder omlaag ging, al was het eerder deze eeuw gemiddeld al eens lager geweest (2007/2008). Dit seizoen kan de kroon spannen met De Ligt en Kluivert, maar daar wil technisch directeur Marc Overmars een stokje voor steken. "Als wij spelers van achttien al gaan verkopen, dan kan Ajax beter stoppen en de jeugdopleiding ook op slot doen", liet hij weten bij Ziggo Sport. Een echte tendens is niet te herleiden, want ook bij PSV en Feyenoord fluctueert de gemiddelde leeftijd gedurende deze eeuw.

Bij Feyenoord het jongst
Ajax verkocht haar jeugdspelers gemiddeld gezien niet het jongst. De jeugdspelers van de nummer twee van de Eredivisie waren deze eeuw gemiddeld namelijk 22,7 jaar. Dat is nog net iets ouder dan de spelers die hun opleiding genoten bij Feyenoord. Zij vertrokken uit Rotterdam met een gemiddelde leeftijd van 21,4 jaar. Zo was Luc Castaignos nog maar negentien toen hij van Feyenoord naar Inter transfereerde. PSV bond de jeugdspelers die doorbraken en vervolgens een transfer maakten het langst aan zich vast. Gemiddeld waren de PSV-spelers 23,7 jaar oud. 

> Klik hier of op de afbeelding om te vergroten. <

Bij Ajax gaat het om de volgende 36 spelers:

 • Davy Klaassen, Kenny Tete, Jaïro Riedewald, Sheraldo Becker, Ricardo van Rhijn, Riechedly Bazoer, Lucas Andersen, Viktor Fischer, Ricardo Kishna, Daley Blind, Kenneth Vermeer, Jody Lukoki, Siem de Jong, Toby Alderweireld, Christian Eriksen, Dico Koppers, Lorenzo Ebecilio, Aras Özbiliz, Gregory van der Wiel, Vurnon Anita, Jan Vertonghen, Maarten Stekelenburg, Jan-Arie van der Heijden, Urby Emanuelson, Jeffrey Sarpong, Thomas Vermaelen, John Heitinga, Wesley Sneijder, Tom de Mul, Ryan Babel, Hedwiges Maduro, Abubakari Yakubu, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde

Bij PSV gaat het om de volgende 11 spelers:

 • Menno Koch, Rai Vloet, Jetro Willems, Jürgen Locadia, Memphis Depay, Zakaria Labyad, Généro Zeefuik, Ibrahim Afellay, Ismail Aisatti, Klaas-Jan Huntelaar, Björn van der Doelen

Bij Feyenoord gaat het om de volgende 21 spelers:

 • Rick Karsdorp, Terence Kongolo, Lucas Woudenberg, Anass Achahbar, Jordy Clasie, Joey Sleegers, Elvis Manu, Jean-Paul Boëtius, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Bart Schenkeveld, Diego Biseswar, Luc Castaignos, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer, Royston Drenthe, Gianni Zuiverloon, Glenn Loovens, Robin van Persie, Ellery Cairo, Robin Nelisse

* Om discussie te voorkomen zijn enkel spelers in de lijst opgenomen die voldoen aan de officiële regels van de UEFA: een speler moet minstens drie volledige jaren voor zijn 21e verjaardag bij een club spelen om als jeugdspeler van die betreffende club genoemd te mogen worden.

** Alle bedragen zijn afkomstig van Transfermarkt en exclusief toekomstige bonussen en/of variabel kosten.

*** Spelers als Anwar El Ghazi (hij kwam bij Ajax op achttienjarige leeftijd en vertrok op zijn 21e) staan niet in de lijst. Zij voltooiden geen drie volledige seizoenen bij hun club voor hun 21e verjaardag. Daarnaast zijn enkel spelers opgenomen die zijn verkocht. Spelers die Ajax, PSV of Feyenoord transfervrij verlieten staan niet in de lijst. Het gaat bovendien om spelers die de club voor de eerste keer verlieten. Zo vertrok ex-jeugdspeler van Ajax Frank Verlaat bij de Amsterdammers in 2000 voor de tweede keer, maar in de tussentijd had hij tien jaar elders gevoetbald. 


> Ajax in top 30 meest waardevolle clubs ter wereld <

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner