25.05.2018 10:00

De 5: laatste Engelse Champions League-winnaars

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de naderende Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool FC op het programma kijken we naar de vijf meest recente Engelse Champions League-winnaars. De laatste vijf Spaanse winnaars zou niet heel spannend zijn, daar van de laatste zeven edities vijf keer de cup met de grote oren naar Spanje ging.

1: 2012 - Chelsea FC
De steenrijke voorzitter Roman Abramovich bouwde al jaren aan een ploeg die Europa kon veroveren. Dat gebeurde eindelijk in 2012, toen The Blues in de finale van het miljardenbal na strafschoppen te sterk was voor het Bayern München van Arjen Robben. De Nederlandse vleugelaanvaller werd overigens de schlemiel aan Duitse zijde, door na vijf minuten in de verlenging een strafschop te missen. Het kwam Bayern duur te staan, mede omdat Ivica Olić en Bastian Schweinsteiger gedurende de penaltyserie faalden en alleen Mata dat deed namens Chelsea. Zodoende is die ploeg nog altijd de laatste Engelse winnaar van de Champions League.

2: 2008 - Manchester United
De voorlaatste Champions League-winnaar uit Engeland is Manchester United. Voorafgaand aan het duel was het al zeker dat de beker mee naar dat land zou gaan, aangezien Chelsea in Luzhniki (Moskou, Rusland) de tegenstander van The Red Devils was. Waar in 2012 Robben de zondebok werd, pakte een andere Nederlander in 2008 de hoofdrol. Wederom ging het treffen naar strafschoppen, maar ditmaal werd Edwin van der Sar de gevierde man. Hij keerde de beslissende penalty van Chelsea-speler Nicolas Anelka.

3: 2005 - Liverpool FC
De finale van 2005 is de boeken in gegaan als één van de meest memorabele wedstrijden ooit. Want wie bij rust had durven voorspellen dat Liverpool uiteindelijk zou winnen, was voor gek verklaard. Na 45 minuten spelen had tegenstander AC Milan, met onder meer Jaap Stam en Clarence Seedorf in de basis, een comfortabele voorsprong van 3-0 in handen. Daarna ging het helemaal mis voor de Italianen. Liverpool vocht zich sterk terug en binnen het kwartier na rust was de stand gelijk: 3-3. In de strafschoppenserie die volgde eiste doelman Jerzy Dudek namens Liverpool de hoofdrol op door met enkele elastische bewegingen de tegenstanders van hun stuk te brengen. Daarin slaagde de Poolse sluitpost, want Serginho, Andrea Pirlo en Andriy Shevchenko faalden alledrie van elf meter.

4: 1999 - Manchester United
Een net zo gedenkwaardige Champions League-finale was de editie in 1999. Bayern München leek lange tijd op weg naar de titel, door een vroege 1-0 voorsprong via Mario Basler. De Duitsers waren de hele wedstrijd beter en durfden het zelfs aan om sterspeler Lothar Matthäus tien minuten voor tijd naar de kant te halen. Dat had de ploeg beter niet kunnen doen, want in blessuretijd kwam Manchester United op gelijke hoogte via Teddy Sheringham. Er volgden nog een paar spannende minuten en in de allerlaatste seconde van het duel schoot Ole Gunnar Solskjær de Engelse ploeg naar de eindzege: 2-1.

5: 1984 - Liverpool FC
De zege van Manchester United in 1999 was vijftien jaar nadat er voor het laatst een Engelse club de Champions League had gewonnen, Liverpool in 1984. Toen heette het grootste Europese toernooi nog de Europa Cup l. AS Roma was dat seizoen de tegenstander, maar de ploeg uit Italië was niet opgewassen tegen onder meer Kenny Dalglish en Ian Rush. Al had het niet veel gescheeld of de Romeinen waren de winnaar geworden, aangezien het duel in stadion Olimpico (Rome, Italië) naar strafschoppen ging. De Engelse sluitpost Bruce Grobbelaar werd daarin de gevierde man, waardoor Liverpool FC zegevierde