26.05.2018 20:09

Fulham FC wint promotieduel van 182 miljoen euro

Fulham FC is gepromoveerd naar de Premier League na een overwinning op Aston Villa. Het was de clash tussen de nummers drie en vier uit het Football League Championship. Het levert de club minstens 182 miljoen euro op.

De prijzenpot voor de wedstrijd was immens. Door de promotie van Fulham ontvangt de ploeg 160 miljoen pond (omgerekend zo’n 182 miljoen euro). Slaagt de club erin om zich in het eerste seizoen te handhaven, loopt dat op tot meer dan 280 miljoen pond.

Fulham startte sterk aan de wedstrijd. In de 23e minuut zette Tom Cairney zijn club op voorsprong. Vervolgens kregen beide ploegen volop kansen, maar de 1-0 bleef intact. Ook toen Fulham-verdediger Denis Odoi in de zeventigste minuut zijn tweede gele kaart kreeg. Het slotoffensief van Aston Villa kreeg geen beloning.

De belangen van de ontmoeting tussen de twee voormalig Premier League clubs waren enorm, aangezien beide clubs terug wilden keren op het hoogste niveau. Zevenvoudig Engels kampioen Aston Villa FC degradeerde in 2016 voor het eerst in de clubgeschiedenis naar het Championship. Fulham FC zakte in 2014 af naar het tweede niveau.

Ongeslagen reeks
Na de pijnlijke degradatie lukte het Fulham niet meteen om de draad weer op te pakken. De club degradeerde bijna twee keer op rij. In de eerste twee seizoenen werd dat met de zeventiende en twintigste plek ternauwernood voorkomen. Na de zevende plek in 2016/2017 ging het dit seizoen beter. Het zette een ongeslagen reeks neer van 23 wedstrijden, wat de derde plek opleverde. Genoeg voor play-offvoetbal.

Naast Fulham promoveren ook Cardiff City en Wolverhampton Wanderers. Enige houvast voor volgend seizoen voor die clubs is dat in de afgelopen tien seizoenen twintig van de dertig gepromoveerde clubs hun Premier League status behielden in het eerste jaar. Ook afgelopen jaargang waren de promovendi succesvol. Newcastle United (tiende), Brighton & Hove Albion (vijftiende) en Huddersfield Town (zestiende) slaagden er allemaal in om ook volgend seizoen op het hoogste niveau uit te komen. Het was overigens voor het eert in zeven jaar dat alle drie de clubs daarin slaagden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner