29.05.2018 11:45

Deschamps' gelijk: Giroud zeer effectief bij Frankrijk

Het opnemen van Olivier Giroud in de Franse nationale selectie voor het Wereldkampioenschap in Rusland zorgde voor commotie. Het Franse volk stelde vraagtekens bij het selectiebeleid van bondscoach Didier Deschamps en vroegen zich af er geen betere alternatieven waren voor Giroud, die maandagavond één van de twee treffers voor zijn rekening nam tijdens de oefenzege tegen Ierland: 2-0.

Maar welke spitsen houdt de Franse aanvaller, die afgelopen winter Arsenal FC verruilde voor Chelsea FC, met zijn selectie bij de Franse nationale ploeg thuis tijdens het WK aankomende zomer in Rusland? Onder meer Alexandre Lacazette (Arsenal FC), Anthony Martial (Manchester United FC), Kevin Gameiro (Atlético Madrid), Wissam Ben Yedder (Sevilla FC) en Karim Benzema (Real Madrid, mede afwezig door een afpersingszaak). Geen misselijke namen.

In vergelijking met de prestaties van deze aanvallers bij de nationale ploeg heeft bondscoach Didier Deschamps een logische keuze gemaakt. Giroud is namelijk een compleet andere type spits dan de hierboven genoemde alternatieven en de huidige aanvallers in de selectie, waardoor de keuzeheer tijdens het WK kan variëren van tactiek of een stormram achter de hand heeft. Bovendien is hij volgens de Franse bondscoach een zeer effectieve aanvaller in het shirt van Les Blues.

"Hij is al over een lange periode effectief voor ons, dat is wat wordt gevraagd van een aanvaller", vertelde Deschamps na afloop van het gewonnen duel met Ierland. "Hij is een speler die te vaak en ten onrechte is bekritiseerd. Hij heeft misschien niet de kwaliteiten die de andere aanvallers hebben, maar zijn manier van spelen maakt deze ploeg sterker. En hij blijft tegelijkertijd effectief." Volgens de statistieken blijkt dat ook, Giroud houdt namelijk de thuisblijvende concurrenten achter zich qua gemiddelde aantal treffers per interland.

Daarmee bewijst Giroud het gelijk van Deschamps. De fysiek sterke spits scoorde tot op heden dus 31 interlandtreffers namens Frankrijk. Daarmee is hij de vierde topscorer van de nationale ploeg. Alleen Thierry Henry (51 goals), Michel Platini (41 goals) en David Trezeguet (34 goals) vonden het net vaker dan Giroud. 

Topscorers aller tijden van de Franse nationale ploeg:

  1. Thierry Henry – 51 doelpunten
  2. Michel Platini – 41 doelpunten
  3. David Trezeguet – 34 doelpunten
  4. Zinédine Zidane, Olivier Giroud – 31 doelpunten
  5. Just Fontaine, Jean-Pierre Papin – 30 doelpunten

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner