01.06.2018 10:00

De 5: laatste topscorers van de WK's 1998 – 2014

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met het Wereldkampioenschap in Rusland dat over twee weken start, kijken we naar de topscorers van de laatste vijf edities. 

1: James Rodríguez (Colombia) – 6 doelpunten
Opvallend is dat James Rodríguez als enige niet halve finalist in deze lijst staat. De overige spelers bereikten allemaal minstens de laatste vier op het mondiale eindtoernooi. Voor de Colombiaanse supervedette gold dat niet. Tijdens het WK van 2014 in Brazilië strandde hij in de kwartfinale, door een 2-1 nederlaag tegen het thuisland. Tijdens dat duel kwam Rodríguez nog wel op het scoreformulier dankzij een benutte penalty. Het was nipt voldoende om daarmee de tweede topscorer van het toernooi, Thomas Müller (Duitsland), voor te blijven.

  1. James Rodríguez – 6 doelpunten
  2. Thomas Müller – 5 doelpunten
  3. Drie spelers – 4 doelpunten

2: Vier spelers – 5 doelpunten
Tijdens het WK in Zuid-Afrika in 2010 haalde Nederland de finale. Die ging verloren voor de ploeg van Bert van Marwijk, Spanje won in verlenging. Beide landen leverden wel één van de vier topscorers van het toernooi. Wesley Sneijder en David Villa eindigden namelijk na zeven wedstrijden op vijf doelpunten. Omdat ook de Uruguayaan Diego Forlán en de Duitser Thomas Müller met dat aantal eindigden, waren er vier topscorers. 

  1. David Villa, Wesley Sneijder, Diego Forlán, Thomas Müller – 5 doelpunten
  2. Gonzalo Higuaín, Miroslav Klose, Róbert Vittek – 4 doelpunten
  3. Landon Donovan, Asamoah Gyan, Luís Fabiano, Luis Suárez – 3 doelpunten

3: Miroslav Klose (Duitsland) – 5 doelpunten
De topscorer aller tijden van het WK verdeelde zijn totaal van zestien doelpunten over vier toernooien. In 2006 tijdens het WK in eigen land maakte hij samen met het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea de meeste doelpunten: vijf stuks. In 2006 was de aanvaller met name in de poulefase flink op schot, want tegen Costa Rica (4-2 zege) en Ecuador (0-3 zege) maakte hij in totaal vier doelpunten. De overige treffer maakte hij tijdens het achtste finale-duel met de Argentijnen in het 1-1 gelijkspel, dat na strafschoppen werd gewonnen door de Duitsers. 

  1. Miroslav Klose – 5 doelpunten
  2. Acht spelers – 3 doelpunten
  3. Zeventien spelers – 2 doelpunten

4: Ronaldo (Brazilië) – 8 doelpunten
De Braziliaanse superster bereikte met zijn land de finale tijdens het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Daarin waren de Goddelijke Kanaries met 2-0 te sterk voor Duitsland. De grote man tijdens het toernooi was Ronaldo, helemaal toen O Fenômeno in de finale beide doelpunten voor zijn rekening nam. Daardoor wist Brazilië voor de vijfde keer het toernooi te winnen, waarmee het nog altijd recordhouder is. De Zuid-Amerikanen wonnen het WK eenmaal vaker dan Duitsland. 

  1. Ronaldo – 8 doelpunten
  2. Miroslav Klose, Rivaldo – 5 doelpunten
  3. Jon Dahl Tomasson, Christian Vieri – 4 doelpunten

5: Davor Šuker (Kroatië) – 6 doelpunten
De absolute verrassing tijdens het WK van 1998 in Frankrijk was ongetwijfeld Kroatië. De ploeg had klassespelers als Slaven Bilić, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban en Robert Jarni in de gelederen, maar Davor Šuker was de grote vedette van die ploeg. De Kroaten eindigde het toernooi als derde door tijdens de troostfinale met 2-1 van Oranje te winnen. Šuker, op dat moment speler van Real Madrid en later Arsenal FC, tilde tijdens het duel met de Nederlanders zijn doelpuntentotaal naar zes treffers. 

  1. Davor Šuker – 6 doelpunten
  2. Gabriel Batistuta, Christian Vieri – 5 doelpunten
  3. Luis Hernández, Ronaldo, Marcelo Salas – 4 doelpunten

De laatste 5
Engelse Champions League-winnaars
Onbekendste Golden Players van EK u17
Laatste promovendi via de nacompetitie
Langst dienende spelers in de Eredivisie
De EL-keepers met de meeste saves

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner