02.06.2018 14:07

Promes heeft beste papieren voor plek naast Memphis

Ronald Koeman gebruikt zijn eerste wedstrijden als bondscoach bij Oranje met name om te zoeken naar zijn ideale samenstelling. Naast Memphis Depay, die zeker lijkt van zijn plaats, gaat het tussen Ryan Babel en Quincy Promes in de spits.

In Oranje overlegt Promes betere papieren dan zijn concurrent, maar beide aanvallers imponeren niet. In 27 interlands scoorde Promes vijf keer. Dat levert hem een gemiddelde op van 0,19 doelpunt per duel. Niet overtuigend, maar Babel is cijfermatig nog minder sterk. In zijn 48 wedstrijden in het Nederlands Elftal was hij zeven keer trefzeker. Dat is gemiddeld 0,15 keer per wedstrijd.

Effectief
Promes gaat wel effectief met zijn kansen om. Van zijn laatste negen schoten gingen er drie op goal. Die drie pogingen leverden steeds een treffer op, net als in het met 1-1 gelijkspel tegen Slowakije. De aanvaller vormde in die wedstrijd de aanval met Memphis Depay, die gegarandeerd lijkt van een basisplek. Ook de aanvaller van Olympique Lyon heeft echter geen overtuigend gemiddelde (0,24 goal per interland).

Zowel Promes als Babel namen hun club afgelopen seizoen bij de hand. Beide spelers wisten in Rusland en Turkije hoog op de lijst van meest waardevolle spelers te eindigen. Promes werd namens Spartak Moskou zelfs de ‘MVP’ van de competitie.

Vijftien goals
De 26-jarige aanvaller speelde dit seizoen 26 wedstrijden in de Russische Premier Liga, waarin hij vijftien keer tot scoren kwam. Babel speelde 32 wedstrijden voor Beşiktaş en was dertien keer trefzeker. Gemiddeld was Promes beduidend beter dan Babel (0,58 per duel tegen 0,40).

Naast deze twee voornaamste kandidaten zijn er nog drie kanshebbers. De andere aanvallers in de selectie zijn Wout Weghorst (AZ), Steven Berghuis (Feyenoord) en Eljero Elia (Istanbul Başakşehir F.K.). Alleen Elia vond tot nu toe in het Nederlands Elftal het net.

Andere aanvallers in Oranje

  • Wout Weghorst – twee interlands, nul goals
  • Steven Berghuis – dertien interlands, nul goals
  • Eljero Elia – 29 interlands, twee goals

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner