11.06.2018 12:54

Marokko overleefde slechts één keer de poulefase

Marokko maakt zich op voor de vijfde WK-deelname in de historie. De laatste keer dat het Marokkaanse elftal deelnam is al twintig jaar geleden. Marokko en grote toernooien lijken niet goed samen te gaan.

Marokko debuteerde op het WK van 1970 in Mexico. In een poule met West-Duitsland, Peru en Bulgarije eindigde het met één punt op de onderste plaats. Daarna waren de Leeuwen van de Atlas drie toernooien afwezig. In 1986 waren ze weer van de partij en ditmaal ging het beter. Het wereldkampioenschap werd opnieuw in Mexico gehouden en Marokko slaagde erin om als eerste Afrikaanse land ooit groepswinnaar te worden.

Poule Marokko op het WK 1986

  1. Marokko – vier punten
  2. Engeland – drie punten
  3. Polen – drie punten
  4. Portugal – twee punten


 

Lees ook: Statistiek: deze spelers kunnen gaan verrassen op het WK


Marokko stoomde door naar de achtste finale, waar het West-Duitsland trof. Beide ploegen hielden elkaar lang in evenwicht, tot Lothar Matthäus Marokko in de slotminuten in rouw dompelde. Ook de WK’s van 1994 en 1998 werden geen doorslaand succes. Op beide toernooien overleefde Marokko de poulefase niet. Daarna was Marokko vier keer achtereenvolgens afwezig.

WK-deelnames Marokko en resultaat

  • 1970 – groepsfase
  • 1984 – achtste finale
  • 1994 – groepsfase
  • 1998 – groepsfase

Hoop
Twintig jaar later doen de Marokkanen, met Eredivisionisten Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat in de gelederen, dus mee in Rusland. Met Spanje en Portugal treft het twee loodzware tegenstanders en ook Iran mag niet worden onderschat. Toch is de hoop in Marokko groot. De voortekenen zijn in ieder geval goed: Marokko verkeert in uitstekende vorm.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner