14.06.2018 18:58

Rusland wint met 5-0 en breekt record in openingsduel

De openingswedstrijd van het WK 2018 is gewonnen door Rusland. Saoedi-Arabië werd met 5-0 verslagen. Dat is de grootste overwinning in een openingsduel ooit. Ook sneuvelde er door een goal van Denis Cheryshev een ander record.

Rusland won het openingsduel van het 21wereldkampioenschap. Sinds 1930 wonnen zeventien gastlanden hun eerste wedstrijd. Vijf landen speelden gelijk, waaronder Japan in 2002. Zij organiseerden het WK samen met Zuid-Korea, dat wél wist te winnen. Ook Engeland (1966), Spanje (1982), Verenigde Staten (1994) en Zuid-Afrika (2010) speelden gelijk.

Gelijke spelen gastlanden in openingsduels

• Engeland-Uruguay (1966) - 0-0
  • Spanje-Honduras (1982) - 1-1
  • Verenigde Staten-Zwitserland (1994) - 1-1
  • Japan-België (2002) - 2-2
  • Zuid-Afrika-Mexico (2010)  - 1-1

Rusland snakte naar een overwinning. Een goed resultaat was al weer een tijdje geleden voor het Russische elftal. Het was de eerste overwinning sinds oktober 2017, toen Zuid-Korea met 4-2 werd verslagen. Daarna won het zeven keer niet: vier nederlagen en drie gelijke spelen.

Eenvoudig
Rusland won uiteindelijk vrij eenvoudig van Saoedi-Arabië. Joeri Gazinski zette de organisator al in de twaalfde minuut op voorsprong. Het doelpunt was een primeur voor de 28-jarige middenvelder: het was zijn eerste goal in het Russische shirt. Gazinski kwam tot nu toe zeven keer in actie. Net voor rust schoot Denis Cheryshev zijn land op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Cheryshev kwam in de 24e minuut binnen de lijnen als vervanger van de geblesseerde Alan Dzagoev. Door zijn treffer werd hij de eerste invaller ooit die scoorde in het openingsduel van het wereldkampioenschap.

Artjom Dzyuba maakte er zelfs nog 3-0 van voor Rusland. Ook de spits kwam 89 seconden daarvoor als invaller binnen het veld. Dat betekent dat hij de snelst scorende invaller is sinds Pool Marcin Żewłakow dat deed op het WK van 2002. Cheryshev scoorde in de slotfase zelfs nog zijn tweede treffer. Een rake vrije trap van Aleksandr Golovin zette de eindstand op 5-0.

De Russen pakten zo drie belangrijke punten. In een poule met verder Egypte en Uruguay zijn de kansen op overleving groot. Vrijdag treffen die twee landen elkaar.