16.06.2018 13:53

Historisch doelpunt helpt Fransen langs Van Marwijk

Frankrijk heeft ternauwernood van het Australië van Bert van Marwijk gewonnen. Een historische goal, dankzij de VAR, leidde de uiteindelijke 2-1 overwinning in. Ook de tweede treffer was met dank aan de technologie.

Eenvoudig ging het niet, maar toch pakte favoriet Frankrijk in het openingsduel de volle buit. Het is de eerste keer in de Franse voetbalgeschiedenis dat het daar twee toernooien op rij in slaagt. Vier jaar geleden in Brazilië was het met 3-0 te sterk voor Honduras.

De 1-0 van Fransman Antoine Griezmann was een historische goal. Dankzij de Video Assistant Referee (VAR) kregen de Fransen in de tweede helft een strafschop. De aanvaller van Atlético Madrid benutte die feilloos en zijn goal gaat zo de boeken in als de eerste dankzij de VAR op een wereldkampioenschap. Het was niet opvallend dat Griezmann de goal maakte. Van de laatste dertien goals van Frankrijk op een Europees toernooi, was hij er bij negen betrokken (zeven goals en twee assists).

Ook de 2-1 was met dank aan de technologie. Via middenvelder Paul Pogba stuiterde de bal enkele millimeters over de doellijn. Doellijntechologie gaf aan dat het een zuiver doelpunt was. Vier jaar geleden, op het WK 2014, was Frankrijk al het eerste land dat een doelpunt kreeg dankzij doellijntechnologie.

2002
De Australiërs kregen enkele minuten na de 1-0 een strafschop, die werd benut door captain Mile Jedinak. FC Barcelona-verdediger Samuel Umtiti kreeg de bal op zijn hand, waardoor de bal op elf meter werd gelegd. Umtiti heeft nu de laatste twee strafschoppen tegen Frankrijk veroorzaakt. Dat beide teams een strafschop krijgen op het WK is vrij uitzonderlijk. De laatste keer dat het  gebeurde, was in 2002 tijdens de wedstrijd Senegal-Uruguay.

In het duel kwamen de twee jongste spelers op dit toernooi in actie. Fransman Kylian Mbappé (19) startte in de basis, Australiër Daniel Arzani (eveneens 19) kwam als invaller in de ploeg.