18.06.2018 16:43

Zweden start na zeven WK's weer eens met overwinning

Zweden heeft de eerste wedstrijd in groep F gewonnen. Het team van bondscoach Janne Andersson versloeg Zuid-Korea met 1-0 dankzij een strafschop van Andreas Granqvist. Het is de eerste overwinning in het openingsduel sinds 1958.

Aanvankelijk liet de scheidsrechter na de overtreding van Kim Min Woo doorspelen, maar de VAR besloot dat er een strafschop moest worden gegeven. Oud-speler van FC Groningen Andreas Granqvist bleef koel en daardoor kwam Zweden op 1-0. Die voorsprong bleef intact. Granquvist lijkt een zekerheid vanaf elf meter: hij miste nog nooit in het shirt van Zweden.


Lees ook: Tegen Brazilië vliegt vrijwel elke bal erin 


Zweden had al sinds 1958 niet meer de eerste wedstrijd op een Wereldkampioenschap gewonnen. Destijds organiseerde het zelf het WK en won het met 3-0 van Mexico. De Zweden haalden toen de finale, maar gingen met 5-2 ten onder tegen Brazilië. Daarna nam het nog deel aan zeven WK-eindrondes, maar de overwinningen in de eerste ronde bleven uit: vijf gelijke spelen, twee nederlagen.

Standaardsituaties
De goal van Zweden kwam dus uit een strafschop. De laatste keer dat het land op een WK vanaf elf meter scoorde, was in het jaar 2002. Toen scoorde oud-Feyenoorder Henrik Larsson de penalty tegen Nigeria. Dit WK lijken de goals makkelijk te vallen uit standaardsituaties. Van de 26 doelpunten werden er veertien uit een vrije trap, corner of penalty gemaakt.

Zuid-Korea slaagde er niet in om op gelijke hoogte te komen. Grote kansen waren er ook niet. De Zuid-Koreanen schoten nul keer op het Zweedse doel. Dat is het land de laatste dertig WK-wedstrijden niet meer gebeurd.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner