21.06.2018 16:02

Van Marwijk pakt punt dankzij unicum sinds 1966

Australië en Denemarken hebben elkaar na een meeslepend gevecht in evenwicht gehouden. Yussuf Poulsen was opnieuw de schlemiel. Hij is de eerste speler sinds 1966 die twee penalty's op één WK veroorzaakte.

De bal ging na een interventie van de Video Assistant Referee op de stip. Spits Yussuf Poulsen maakte zonder opzet hands, maar de arm was te ver van het lichaam verwijderd. Ook tegen Peru (1-0 winst) gaf de spits een penalty weg, die overigens gemist werd door Christian Cueva. Sinds 1966 is er geen speler die meer penalty's op één WK heeft veroorzaakt dan Poulsen.

De rake strafschop van Jedinak maakte een einde aan een lange reeks zonder tegengoal voor de Deense doelman Kasper Schmeichel. Hij hield bij de nationale ploeg liefst 571 minuten zijn doel schoon. Het is pas de eerste tegengoal bij Denemarken in 2018 voor de doelman van Leicester City FC.

Elf meter
Dankzij de middenvelder van Aston Villa FC kwam het Australië van bondscoach Bert van Marwijk op gelijke hoogte. Jedinak scoorde de laatste drie treffers voor Australië op een WK-eindronde gemaakt en opvallend genoeg was dat drie keer vanaf elf meter. In 2014 maakte hij ook al een penalty tegen Nederland. In de openingswedstrijd van dit WK, tegen Frankrijk, schoot hij eveneens raak.

Christian Eriksen zette Denemarken al na zeven minuten op een 1-0 voorsprong. De assist van Nicolai Jørgensen was op maat, de afronding subliem. Hij liet met een harde pegel keeper Matthew Ryan kansloos. Eriksen is belangrijk voor zijn land. Van de laatste twintig Deense treffers scoorde hij er negen en gaf hij vijf assists.

De oud-Ajacied gaf in de eerste wedstrijd ook al een assist. Slechts drie spelers op dit toernooi slaagden erin om te scoren én een goal voor te bereiden: Eriksen en de Russen Alaksandr Golovin en Artjem Dzyuba.