22.06.2018 08:06

De vijf: laatste Gouden Bal-winnaars van het WK

Al sinds het begin van het WK, in 1930, wordt aan het eind van het toernooi de Gouden Bal uitgereikt aan de beste speler van het toernooi. Welke spelers wonnen de felbegeerde prijs van 1998 tot en met 2014?

WK 2014: Lionel Messi (Argentinië)
Argentinië haalde in 2014 voor het eerst sinds 1990 de WK-finale en dat kwam voor een groot deel door de aanvaller van FC Barcelona. Hij scoorde in zeven wedstrijden vier keer en gaf één assist. Met zijn dribbels vormde hij een ware plaag voor de defensie. In de finale ging hij pas in de verlenging ten onder tegen Duitsland.


 Lees ook: Cijfers wijzen uit: Messi onbereikbaar voor ploeg 


WK 2010: Diego Forlán (Uruguay)
In Zuid-Afrika won de destijds 31-jarige Diego Forlán de prijs van beste speler van het toernooi. Hij scoorde vijf keer op de eindronde, net zoveel als Nederlander Wesley Sneijder, Duitser Thomas Müller en Spanjaard David Villa. Aan de hand van een florerende Forlán haalde Uruguay de halve finale, waar het tegen Nederland het onderspit dolf (2-3).

WK 2006: Zinédine Zidane (Frankrijk)
Veel mensen zullen meteen terugdenken aan de gruwelijke kopstoot die Zinédine Zidane uitdeelde in de finale tegen Italië. Toch was Zidane vooral de spil in het succes van de Fransen in dat jaar. Als middenvelder was hij bij vijf goals betrokken: drie keer scoorde hij zelf, twee keer gaf hij een assist. In de finale scoorde hij al vroeg in de wedstrijd een penalty, een panenka. De uiteindelijke strafschoppenserie om de winst maakte hij vanuit de kleedkamer mee.

WK 2002: Oliver Kahn (Duitsland)
Duitsland werd in 2002 tweede van de wereld omdat het verloor van Brazilië, maar de beste speler stond in het Duitse doel. Oliver Kahn hield in vijf van de zeven wedstrijden zijn doel schoon. In de finale incasseerde hij twee treffers van de Braziliaan Ronaldo.

WK 1998: Ronaldo (Brazilië)
Vier jaar daarvoor was het diezelfde Ronaldo die de Gouden Bal in ontvangst nam. Brazilië haalde de finale mede dankzij de oud-spits van PSV. Met vier goals en drie assists was hij de meest waardevolle speler van het toernooi. In de finale was Frankrijk met 0-3 te sterk.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner