25.06.2018 22:00

Ronaldo krijgt recordstrafschop tegen Iran, maar mist

Portugal kreeg net na rust de ideale mogelijkheid om het duel met Iran op slot te gooien, maar Ronaldo miste vanaf elf meter. Het was de negentiende penalty die dit toernooi werd gegeven. Dat is een record.

In de tweede helft ging de bal op de stip. Het was de negentiende gegeven penalty van het toernooi. Nog nooit in de historie van het Wereldkampioenschap werden er zo veel penalty's toegekend. Cristiano Ronaldo ging achter de bal staan voor zijn vijfde WK-treffer, maar hij zag zijn inzet gepareerd worden.

De aanvaller van Real Madrid groeide uit tot de eerste Portugees die een penalty miste op het WK sinds 1966. Van de negentien strafschoppen op dit WK werden er veertien benut. Vijf spelers faalden. In 2014 werd er slechts één penalty gemist.

Gemiste strafschoppen WK 2018

• Cristiano Ronaldo (Portugal)
  • Fahad Al-Muwallad (Saoedi-Arabië)
  • Lionel Messi (Argentinië)
  • Christian Cueva (Peru)
  • Gylfi Sigurðsson (IJsland)

De Portugezen stonden toen al op een 1-0 voorsprong. Met de buitenkant van de voet verschalkte Ricardo Quaresma op schitterende wijze Iran-doelman Alireza Beiranvand. Daarmee zette hij Portugal op voorsprong, wat direct betekende dat Portugal zich virtueel in de volgende ronde bevond. In 2014 vielen er zeven treffers van buiten het strafschopgebied.

Iran, met AZ-vleugelaanvaller Alireza Jahanbakhsh in de basis, kwam er niet aan te pas. De Aziaten hadden een overwinning nodig om de volgende ronde te bereiken, maar Portugal hield stand. In de blessuretijd werd het nog billenknijpen voor de Europees kampioen. Iran maakte, eveneens vanaf elf meter, gelijk en de Iraniërs zetten een slotoffensief in. Het mocht niet baten, waardoor Portugal en Spanje ternauwernood de volgende ronde bereiken.