25.06.2018 22:27

Doelman De Gea blijkt géén slot op de Spaanse deur

David de Gea geldt als een van de beste doelmannen ter wereld, maar bij Spanje zit het de sluitpost dit toernooi nog niet bepaald mee. De keeper van Manchester United kreeg vier tegengoals in evenveel schoten op goal.

In de openingswedstrijd tegen Portugal (3-3) schoot Cristiano Ronaldo drie keer op doel. Zijn eerste schot was een benutte strafschop, de tweede liet De Gea onfortuinlijk door zijn handen glippen en de derde was een rake vrije trap. De tweede wedstrijd troffen de Spanjaarden Iran, maar de Aziatische ploeg slaagde er nul keer in om een poging tussen de palen te doen.

Ook tegen Marokko was de eerste poging direct raak. De Marokkaanse aanvaller Khalid Boutaïb brak na een misverstand in de achterhoede door en hij bleef een op een met De Gea koel. Daardoor hadden de eerste vier schoten op doel een effectiviteit van honderd procent.

Enkele minuten later slaagde De Gea erin om zijn eerste redding van het toernooi te verrichten. Het was zijn eerste save na 205 speelminuten op dit WK. Bijna een uur later schoot Marokko voor de derde keer op doel. Ook deze poging, van invaller Youssef En-Nesyri, verdween achter de Spaanse goalie. Dat betekent dat nu tachtig procent van de pogingen op doel een goal opleveren tegen Spanje.

In de laatste zes kreeg Spanje liefst twaalf doelpunten tegen. Dat zijn er even veel als in de achttien WK-wedstrijden daarvoor. Lang leek Marokko tegen de uiteindelijke groepswinnaar op de eerste drie punten van het toernooi af te stevenen. In de 91e minuut maakte Iago Aspas een einde aan die Marokkaanse droom, door met een fraai hakje de 2-2 binnen te werken.