26.06.2018 17:53

Uitgeschakeld Peru boekt eerste WK-overwinning sinds 1978

Peru heeft de teleurstelling op het WK tóch nog een fraai einde gegeven. Ondanks dat het land al klaar was, won het met 0-2 van Australië. Het was een bijzondere zege: de laatste op het WK was veertig jaar geleden.

In de achttiende minuut maakte André Carrillo de openingstreffer. Peru, met Feyenoorder Renato Tapia in de basiself, was samen met Costa Rica het enige land dat nog niet het net had gevonden, maar Carrillo zorgde met een fraaie volley voor de 0-1. De laatste keer dat Peru op voorsprong kwam op het WK was in 1978 tegen Iran. Uit dat jaar stamt ook meteen de laatste overwinning van het Zuid-Amerikaanse land. Het werd 4-1.


 Lees ook: Doelman De Gea blijkt géén slot op de Spaanse deur 


Peru had de eerste twee duels verloren. In het openingsduel was Denemarken te machtig, de tweede wedstrijd was groepswinnaar Frankrijk de beul. Het was pas de vierde deelname voor de Peruvianen. Naast het WK in 1978 deed het land nog mee in 1930, 1970 en 1982. Daarna ontbraken de Zuid-Amerikanen op acht opeenvolgende WK-eindrondes.

Toch kan Peru met een opgeheven hoofd naar huis. Het boekte een overwinning, mede dankzij de bevrijdende 0-2 van Paolo Guerrero, die zijn 9e interland speelde en voor doelpunt nummer 35 tekende. De 34-jarige spits werd de op twee na oudste Zuid-Amerikaanse doelpuntenmaker op het WK.

Oudste doelpuntenmakers WK uit Zuid-Amerika

  1. Obdulio Varela (Uruguay) - 36 jaar en 279 dagen
  2. Martin Palermo (Argentinië) - 36 jaar en 227 dagen
  3. Paolo Guerrero (Peru) - 34 jaar en 176 dagen

Het Australië van Bert van Marwijk werd door de nederlaag uitgeschakeld. De Socceroos hadden een overwinning nodig én waren afhankelijk van Denemarken om de volgende ronde te bereiken, maar het zat er niet in. In de tweede helft gaf de Nederlandse oefenmeester wedstrijdminuten aan Tim Cahill. De 38-jarige spits is daardoor de eerste Australiër die op vier verschillende WK's heeft gespeeld.

In dezelfde poule stromen Frankrijk en Denemarken door naar de achtste finales. De twee landen hielden elkaar in een onderlinge confrontatie bloedeloos in evenwicht. Het is de eerste keer dit toernooi dat een wedstrijd in 0-0 eindigde. Frankrijk werd met zeven punten groepswinnaar en treft de nummer één uit poule D. Daar voert Kroatië momenteel de lijst aan.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner