26.06.2018 22:37

Groepswinnaar Kroatië breekt record na zege op IJsland

Eenvoudig ging het niet, maar Kroatië heeft de volle buit in groep D te pakken. IJsland hield lang stand en mocht zelfs hopen op een stunt, maar de derde zege op rij voor Kroatië betekent een nationaal record.

Ivan Perišić schoot zijn land in extremis naar de overwinning. Het was zijn tweede goal op dit toernooi. Daarvoor had hij slechts 87 speelminuten nodig. De aanvaller van Inter maakte zijn negentiende interlandgoal. Iets minder dan twintig minuten daarvoor schoot Gylfi Sigurðsson een strafschop tegen de touwen: alleen in 1998 werden er evenveel strafschoppen benut op het WK (zeventien).

De Kroaten werden dankzij de drie overwinningen groepswinnaar. Nog nooit won Kroatië drie wedstrijden achter elkaar op het Wereldkampioenschap. Het is ook pas de eerste keer sinds 1998 dat het land de volgende ronde bereikt. Destijds was de halve finale het eindstation.

Resultaten Kroatië op het WK

  • WK 1998: halve finale
  • WK 2002: groepsfase
  • WK 2006: groepsfase
  • WK 2010: niet gekwalificeerd
  • WK 2014: groepsfase

De winnaar van groep D was al voorafgaand aan de clash met IJsland geplaatst, dus besloot bondscoach Zlatko Dalić de kans te geven aan enkele reservespelers. Zo kreeg onder andere Real Madrid-middenvelder Mateo Kovačić de kans in de basis. Die greep hij met beide handen aan: in de tachtig minuten die hij op het veld stond, had hij een passnauwkeurigheid van honderd procent. Al zijn 79 passes kwamen aan.


 Lees ook: Argentinië op valreep naar achtste finales na jubileumgoal 


Kroatië treft nu Denemarken in de volgende ronde. De Denen, met Eredivisionisten Nicolai Jørgensen, Lasse Schøne en Kasper Dolberg in de gelederen, werden met vijf punten tweede in groep C achter Frankrijk. De landen zijn onderling perfect in balans: allebei twee overwinningen, één keer eindigde de ontmoeting in een remise.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner