27.06.2018 22:02

Coutinho op WK belangrijker dan ploeggenoot Neymar

Bij Brazilië zijn alle ogen gericht op de sterspeler Neymar, maar voorlopig is het Coutinho die zijn land aan de punten helpt. Hij was bij drie van de vijf Braziliaanse goals betrokken. Dat was steeds op en belangrijk moment.

De verwachtingen bij de Goddelijke Kanaries zijn torenhoog. Toch ging het vooral in de eerste helft tegen Servië nog niet eenvoudig. Met name sterspeler Neymar heeft tijd nodig om in vorm te komen. Philippe Coutinho neemt die rol voorlopig van hem over, want de middenvelder van FC Barcelona is razend belangrijk voor zijn elftal.


Lees ook: Duitse deceptie: slechtste WK-prestatie in 80 jaar 


Hij was bij drie van de vijf Braziliaanse WK-goals betrokken. Hij scoorde in de eerste duels twee keer (één tegen Zwitserland, één tegen Costa Rica) en bereidde met een fraaie steekpass de 1-0 van Paulinho voor. Hij verschalkte met een lobje de Servische doelman Vladimir Stojković. Coutinho werd door zijn assist de eerste speler op dit WK die in alle drie de speelrondes bij een goal betrokken was.

Coutinho maakte tegen Zwitserland de belangrijke openingstreffer, waarna het duel in 1-1 eindigde. Tegen Costa Rica maakte hij in de 91 minuut de winnende treffer. Zijn assist tegen Servië leidde dus de openingsgoal in.

Zijn ploeggenoot Neymar scoorde in de vorige wedstrijd tegen Costa Rica zijn eerste goal en gaf tegen Servië uit een hoekschop een assist. Daardoor is hij nu bij negentien goals betrokken in zijn laatste achttien duels voor Brazilië. Toch had de aanvaller het lastig. Hij leidde 84 keer balverlies, met afstand het meeste op het veld.

Bebeto
Zijn corner werd met het hoofd binnengewerkt door Thiago Silva. Met zijn 33 jaar en 278 dagen is hij de op één na oudste Braziliaan ooit met een goal op een Wereldkampioenschap. Alleen de 34-jarige Bebeto was ouder.

Brazilië plaatste zich voor het dertiende WK op rij voor de volgende ronde. Naast de Brazilianen plaatste ook Zwitserland zich voor de achtste finales. In het slotduel met Costa Rica speelde de nummer twee van poule E met 2-2 gelijk. Costa Rica was het enige team dat nog niet had gescoord op dit WK, maar daar kwam een einde aan. Na 424 WK-minuten droogte brak Kendall Waston de ban.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner