30.06.2018 17:58

Goudhaantje Mbappé moet alleen Pelé voor zich dulden

De negentienjarige Kylian Mbappé drukte zaterdagmiddag zijn stempel bij de wedstrijd tussen Frankrijk en Argentinië. De Fransman maakte het verschil met twee doelpunten, alleen Pelé was jonger in de knock-outfase.

Frankrijk en Argentinië maakten er in de zestiende finales van het Wereldkampioenschap een spektakelstuk van. Via een strafschop van Antoine Griezmann kwamen de Fransen op voorsprong, maar die werd weer volledig ongedaan gemaakt. Ángel Di Maria schoot prachtig raak voor de gelijkmaker en via Gabriel Mercado werd het op gelukkige wijze 1-2 voor de Argentijnen. Benjamin Pavard maakte even later met een schitterende treffer de gelijkmaker.

De fraaie treffer van Di Maria:

Het nóg mooiere doelpunt van Pavard:

De gelijk opgaande strijd werd vervolgens beslist door Mbappé. De tiener - negentien jaar en zes maanden - schoot in een tijdsbestek van vier minuten twee keer raak, waarmee hij het lot bezegelde voor beide ploegen. De marge werd nog verkleind door Kun Agüero, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. De eindstand van 4-3 werd op het scorebord gezet, Frankrijk gaat verder naar de kwartfinales en Argentinië naar huis.

Er is maar één tiener die eerder twee keer scoorde in een WK-wedstrijd. In 1958 maakte de Braziliaanse legende Pelé - toen zeventien jaar en acht maanden oud - twee treffers tegen Zweden (5-2). Hij dat deed wel in de finale, nadat hij eerder al een hattrick maakte tegen Frankrijk in de halve finale en in de kwartfinale het winnende doelpunt tegen Wales.

Messi scoort niet, wel assists
Vele ogen waren gericht op Lionel Messi. De Argentijnse captain scoorde nog nooit in de knock-outfase van een WK en ook op zijn derde eindronde - acht wedstrijden - kwam daar geen verandering in. Wel was de sterspeler goed voor twee assists. Op de doelpunten van Mercado en Agüero was hij de aangever. De laatste speler die voor Argentinië twee doelpunten voorbereidde was Diego Maradona in 1986.

Nog nooit eerder maakten de Argentijnen drie doelpunten, maar werd er toch verloren. In 430 officiële wedstrijden van de nationale ploeg werd zaterdagmiddag een unicum gepakt. Dat het tegen een Europese ploeg gebeurde, is minder verrassend. In negen knock-outwedstrijden werd er nog nooit binnen negentig minuten gewonnen op een WK: vijf verloren en vier gelijke spelen. Ook tegen Frankrijk werd die negatieve reeks doorgezet.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner