30.06.2018 21:57

Gouden spitsenduo Uruguay vindt elkaar opnieuw op WK

Uruguay heeft Portugal geëlimineerd in de achtste finale. Edinson Cavani groeide uit tot volksheld door de voltallige productie te verzorgen. De Europees kampioen verloor voor het eerst een wedstrijd van een Zuid-Amerikaans land.

Edinson Cavani nam beide treffers van het Zuid-Amerikaanse land voor zijn rekening. Sinds 1954 zijn er slechts twee spelers uit Uruguay met een dubbelslag op het WK: Luis Suárez in 2010 en Cavani dus in 2018.


Lees ook: Goudhaantje Mbappé moet alleen Pele voor zich dulden


De openingstreffer kwam voort uit mooi samenspel tussen het Uruguayaanse spitsenkoppel. Luis Suárez gaf een fraaie voorzet, die door Edinson Cavani werd binnengekopt. Suárez en Cavani kunnen elkaar uitstekend vinden op WK-eindrondes. In 2010 en 2014 bereidde Cavani een treffer van Suárez voor, in 2010 en in dit duel was het andersom. Bij 27 procent van Cavani's goals in het nationale elftal was zijn aanvalskompaan de man van de assist.

Tegentreffer
Overigens kam Portugal nog wel op gelijke hoogte. De 35-jarige Pepe verzorgde, eveneens met het hoofd, de 1-1. Hierdoor werd hij de oudste Portugese doelpuntenmaker ooit op een Wereldkampioenschap. Het was slecht nieuws voor de Uruguay-defensie: het was de eerste tegentreffer na 597 minuten.

De onmacht van Portugal was met name voor rust goed te zien. Sterspeler Cristiano Ronaldo had slechts 24 balcontacten. Alleen de Portugezen Pepe en Gonçalo Guedes hadden minder vaak de bal. Ronaldo slaagde er tevens niet in om dreigend te worden. Hij ontving geen een keer de bal in het strafschopgebied.

Ondanks zijn onzichtbare optreden kwam de aanvaller van Real Madrid op gelijke hoogte met de Duitser Bastian Schweinsteiger. Ronaldo en Schweinsteger delen het record van meeste wedstrijden op een WK en EK.

Aantal duels WK én EK

  1. Cristiano Ronaldo (Portugal) en Bastian Schweinsteiger (Duitsland) – 38
  2. Miroslav Klose (Duitsland) – 37
  3. Lothar Matthäus (Duitsland) en Paolo Maldini (Italië) - 36

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner