01.07.2018 18:51

Spaanse vloek tegen gastland: nul zeges in negen duels

Spanje is uitgeschakeld op het WK door gastland Rusland. Na een bloedstollende penaltyreeks bleven de Russen foutloos, terwijl Spanje tweemaal miste. De Spanjaarden hebben een dramatische reeks tegen thuislanden.

Zo bereikt Rusland voor de eerste keer sinds 1970 de kwartfinale van het Wereldkampioenschap. Het hield de score op 1-1, waardoor na de verlenging strafschoppen moesten uitmaken welk land naar de volgende ronde zou gaan. Dat werd het thuisland. Dat is overigens niet verwonderlijk: de laatste vier keer dat het organiserende land betrokken was bij een strafschoppenreeks, won het.

Spanje heeft een enorm slechte balans tegen gastlanden op grote toernooien: acht nederlagen en één gelijkspel. De Spanjaarden verloren op vier WK's van de organisator. In 1934 gebeurde dat tegen Italië (1-1, 0-1), in 1950 tegen Brazilië (1-6) en in 2002 na strafschoppen tegen Zuid-Korea. Ook Rusland was dus te sterk. Op EK's wonnen de Spanjaarden ook nooit van de organisator.

Spanje tegen EK-gastlanden

  • Italië (1980) - 0-0
  • Frankrijk (1984) - 0-2 nederlaag
  • West-Duitsland (1988) - 0-2 nederlaag
  • Engeland (1996) - nederlaag na strafschoppen
  • Portugal (2004) - 0-1 nederlaag

Spanje kwam fortuinlijk op voorsprong. Uit een vrije trap kreeg de Russische verdediger Sergey Ignashevich de bal ongelukkig op zijn been, waarna de bal in eigen doel viel. Hij schreef desondanks een record op zijn naam: hij is met zijn 38 jaar en 352 dagen de oudste speler ooit met een eigen goal op het Wereldkampioenschap.


 Lees ook: Cijfers Messi en Ronaldo hard: geen sterren op WK 


Artem Dzyuba zette zijn land vanaf de penaltystip op gelijke hoogte. Gerard Pique kreeg de bal op zijn hand, waardoor de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers genoodzaakt was de bal op de stip te leggen. Dzyuba bleef oog in oog met David de Gea koel. Van de laatste zeven Russische WK-goals, is de spits er bij vier betrokken: drie goals en één asisst.

Spanje was voorafgaand aan het duel het land met de langste ongeslagen reeks. In 2016 leidden de Spanjaarden een nederlaag op het EK tegen Italië. Daarna bleef het 23 wedstrijden zonder nederlaag: vijftien keer winst, acht gelijke spelen. Daar maakte kwartfinalist Rusland na penalty's een einde aan.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner